Umro najživopisniji australski kriminalac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2013. u 12:49
Thinkstock

Mark “Rezač” Reid, najpoznatiji i najživopisniji lik australskog kriminalnog podzemlja, umro je u srijedu u 58. godini od raka jetara.

 Mark "Rezač" Reid, najpoznatiji i najživopisniji lik australskog kriminalnog podzemlja, umro je u srijedu u 58. godini od raka jetara.

Reid je ukupno proveo 23 godine u zatvoru za poduži niz svojih zločinačkih pothvata, uključujući otmice, napade i oružanu pljačku. Iz zatvora je pušten 1998. godine i od tada je počeo vrlo uspješnu spisateljsku i medijsku karijeru, tijekom koje je napisao desetak kriminalističkih romana.

Međunarodnu je slavu stekao 2000. kada ga je u filmu "Chopper" utjelovio slavni australski glumac Eric Bana. Nadimak "Rezač" dobio je pošto je jednog zatvorenika zatražio da mu odreže uši. Kasnije je rekao da je time želio dobiti premještaj u manje čuvani zatvor, a drugi put da je to morao napraviti zbog izgubljene oklade. Tijekom kriminalne karijere bio je poznat i kao iznuđivač i zlostavljač drugih lopova kojima je otimao plijen, a krao je i drogu od dilera.

Nikada nije osuđen za ubojstvo iako je tvrdio da je ubio 19 ljudi. Kritičari kažu da je pretjerivao u opisima svojih zločina kako bi dobio na popularnosti i bolje prodavao svoje knjige. Tvrdio je da je preživio rane od hladnog i vatrenog oružja, pokušaj da ga se pregazi automobilom i batinjanje čekićem po glavi, piše AP.

Bivši zatvorski kapelan Peter Norden kazao je australskom radiju da je Read u većoj mjeri bio neuspješan lopov. "Uhićen je za većinu stvari koju je napravio", prenosi BBC.

Po puštanju iz zatvora pretvorio se i u zagovornika borbe protiv vožnje u pijanom stanju i nasilja nad ženama. "Znam da me većina od vas mrzi, ali ako vozite pijani isto ste smeće kao i ja", govorio je u jednoj kampanji protiv alkoholizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close