Umjesto ‘žutim prslucima’, Macron dao više bogatima

Autor: Tomislav Pili , 24. siječanj 2019. u 22:00
Lanjske porezne izmjene još su više išle na ruku imućnima/FOTOLIA

Think-tank IPP izračunao je kako se dohodak kućanstava s iznadprosječnim primanjima povećava za 2,3 posto.

I nakon mjera koje bi trebale oraspoložiti "žute prsluke", najbogatiji Francuzi najveći su dobitnici porezne reforme predsjednika Emmanuela Macrona.

Prema analizi koju je objavio think-tank Institut des Politiques Publiques (IPP), porezne izmjene koje stupaju na snagu ove godine u Francuskoj povećat će raspoloživi dohodak najbogatijih kućanstava za 2,3 posto.

Izravna posljedica
Povećanje dohotka izravna je posljedica promjene u oporezivanju dohotka od kapitala. Međutim, valja naglasiti kako je lanjska reforma još više išla na ruku bogatašima, pa i ne čudi da je predsjednik Macron u javnosti dobio nadimak "predsjednik bogataša". Naime, raspoloživi dohodak prošle je godine porastao 7,9 posto na 150.000 kućanstava s nadprosječnim primanjima te za čak 17,5 posto na najbogatijih 30.000 kućanstava.

S druge strane IPP ističe kako porezne izmjene na snazi od ove godine povećavaju raspoloživi dohodak kućanstava s ispodprosječnim primanjima za 0,5 posto. Kućanstva s prosječnim primanjima imat će u prosjeku 1,7 posto više novca na raspolaganju. Najveći gubitnici bit će 10 posto najsiromašnijih kućanstava jer neće osjetiti dobrobiti poreznih olakšica zaposlenima, ali i zbog oslanjanja na socijalne naknade koje ne rastu u skladu s inflacijom. Ukupno gledajući, IPP je izračunao da će mjere uvedene nakon rušilačkih prosvjeda "žutih prsluka" povećati prihode Francuza za 0,8 posto u odnosu na prvotni plan. 

Macronova jasna poruka
Najveće povećanje kućnih prihoda Francuzi će osjetiti na troškovima goriva s obzirom na zamrzavanje trošarina u kombinaciji s velikodušnijim subvencijama. Slabo plaćeni radnici dobit će povećanje plaća dok će bolje plaćeni radnici profitirati od ukidanja oporezivanja prekovremenog rada. Međutim, objavljena analiza bez sumnje će ojačati percepciju Macrona u tamošnjoj javnosti kao zaštitnika bogatih. Osim toga, vjerojatno će osnažiti pozive na ponovno uvođenje poreza na imovinu koji je Macron ukinuo ubrzo nakon useljenja u Elizejsku palaču.

Iako je oporezivanje na dnevnom redu "nacionalne debate" koju provodi vlada kako bi smanjila tenzije u društvu zbog prosvjeda "žutih prsluka", Macron je jasno dao do znanja kako povratka poreza na imovinu neće biti. Hoće li stoga "nacionalna debata" dovesti do pomirenja dobrog dijela Francuza s Macronovom vladom, pokazat će naredni mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close