Umjesto 600, Amerikanci će dobiti 2000 dolara pomoći

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2020. u 22:00
Predstavnički dom američkog Kongresa sa 275 glasova za i 134 protiv izglasao je povećanje iznosa/REUTERS

Trump je prošlog tjedna zaprijetio vetom na zakon za pomoć u pandemiji vrijednu 892 milijarde dolara.

Predstavnički dom američkog Kongresa sa 275 glasova za i 134 protiv izglasao je u ponedjeljak navečer pomoć od 2000 dolara za Amerikance pogođene epidemijom koronavirusa, što je tražio predsjednik Donald Trump.

Izglasana mjera sada ide u Senat gdje je neizvjesno hoće li je potvrditi gornji dom Kongresa u kojemu republikanci, koji se tome protive, imaju većinu.

Trump je prošlog tjedna zaprijetio vetom na zakon za pomoć u pandemiji vrijednu 892 milijarde dolara, ako se pojedinačna pomoć Amerikancima ne podigne sa 600 na 2000 dolara i smanje drugi izdaci da bi se to financiralo.

Od veta je u međuvremenu odustao i potpisao zakon u nedjelju kako bi se izbjeglo da se prekine financiranje rada američke administracije.

Demokrati odavno traže da se dodijeli 2000 dolara pomoći stradalima i iskoristili su rijetko slaganje s američkim predsjednikom da prisile republikance da se glasanjem izjasne za ili protiv.

Povećanju individualne financijske pomoći na glasanju usprotivilo se 103 republikanskih zastupnika i dva demokrata. Podsjetimo, epidemija je u SAD-u odnijela 330.000 života i rezultirala velikim gospodarskim poremećajima te su milijuni obitelji završile na pomoći za nezaposlene i drugim oblicima pomoći u epidemiji.

Međutim, Zastupnički dom istoga je dana preglasao veto koji je američki predsjednik Donald Trump uložio na zakon o obrani vrijedan 740 milijarda dolara i sad je na Senatu da to potvrdi.

Dom u kojemu demokrati imaju većinu preglasao je, sa 322 glasa za i 87 protiv, Trumpa uz pomoć 109 republikanskih zastupnika koji su ustali u obranu važnog zakona koji regulira financiranje nacionalne sigurnosti. Glasanje je ukazalo na podjele koje postoje u Republikanskoj stranci.

Sudbinu Trumpova veta sad će odrediti Senat u kojemu republikanci imaju većinu i koji bi trebao glasati ovog tjedna. Ako Senat postupi isto, zakon će stupiti na snagu i to bi bilo prvi put u Trumpovu predsjedničkom mandatu da je preglasan njegov veto.

Komentirajte prvi

New Report

Close