Ultrakonzervativci i Trumpovi kritičari na putu u Bijelu kuću

Autor: Tomislav Pili , 16. studeni 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Tko će sve ukrstiti koplja s bivšim predsjednikom.

Službena objava kandidature Donalda Trumpa za predsjedničke izbore 2024. potakla je pitanje tko bi mu mogli biti protukandidati unutar Republikanske stranke.

Pitanje je osobito značajno s obzirom na rezultate međuizbora za Kongres i trećinu mjesta u Senatu na kojem republikanci nisu uspjeli preuzeti kontrolu nad oba doma.

Za takav rezultat mnogi unutar stranke upiru prstom baš u Trumpa jer su određeni kandidati koje je podržavao ostvarili loše rezultate na izborima.

Veliki teret
“Objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika kako bih SAD-a vratio veličinu i slavu. Ovo neće biti moja kampanja, ovo će biti naša kampanja”, rekao je Trump. Američki politički analitičari i stranački dužnosnici smatraju kako je Trump favorit za osvajanje republikanske nominacije za predsjedničkog kandidata.

Međutim, Trump će se morati ukrstiti koplja s protukandidatima koji neće biti nimalo lak zalogaj. Osim što bivšeg predsjednika dio stranke optužuje za izborni podbačaj, veliki teret u stranačkom izbornom ciklusu bit će mu i problemi s pravosuđem zbog njegove uloge u poticanju napada svojih simpatizera na Kongres 6. siječnja prošle godine.

Najveći Trumpov rival mogao bi biti 44-godišnji guverner Floride Ron DeSantis, piše Reuters. U prednosti mu idu snažna politička baza zbog čega je vrlo blizu da preuzme vodstvo.

Valja istaknuti kako je prošloga tjedna osvojio drugi četverogodišnji mandat kao guverner Floride. Simpatije konzervativne struje Republikanske stranke DeSantis je zadobio protivljenjem Covid mjerama, kao i polemici s liberalima oko prava LGBT osoba i imigranata.

U utrku će se uključiti i Mike Pence, potpredsjednik u vrijeme Trumpova mandata. Pence je odigrao ključnu ulogu u smirivanju političke krize koju je nakon izbora potencirao Trump tvrdeći da mu je izborna pobjeda ukradena.

Šutnja u Teksasu
Jedan od rijetkih kandidata iza kojih je stao Trump, a ostvarili su pobjedu je teksaški guverner Greg Abbott koji je osvojio treći mandat pobijedivši demokratskog kandidata Beta O’Rourkea. Poput DeSantisa, i Abbott je tijekom pandemije značajno skrenuo udesno, kritizirajući program cijepljenja protiv Covida i mjeru obveznog nošenja maske.

K tome, Teksas je u vrijeme njegovog mandata usvojio najrestriktivniji zakon o zabrani pobačaja u SAD-u, a gradi i novi zid na granici s Meksikom. Međutim, iako se dugo “šuška” da bi Abbott mogao biti kandidat na izborima 2024., on to još nije službeno potvrdio.

Najotvorenija protivnica prethodnog predsjednika je Liz Cheney, kći bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneyja koja je izjavila da će učiniti sve što je u njezinoj moći da spriječi Trumpov povratak u Bijelu kuću. Liz Cheney je imala značajnu ulogu u kongresnoj istrazi napada na Kapitol 6. siječnja. Međutim, pitanje je kolike su njezine realne šanse.

Valja podsjetiti da je Cheney izgubila stranačku podršku za mjesto u Kongresu iz države Wyoming koje je otišlo kandidatu kojeg je podržavao Trump. Među protukandidatima se spominje i Nikki Haley, nekadašnja američka veleposlanica pri UN-u koja slovi kao zvijezda u usponu Republikanske stranke.

Komentirajte prvi

New Report

Close