Ukrajina planira sjetvu kao prošle godine

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2024. u 11:11
Foto: Shutterstock

Za ovogodišnju žetvu zasijana su 4,2 milijuna hektara ozime pšenice.

Ukrajina očekuje da će ovog proljeća zasijati poljoprivredne kulture na površini otprilike na razini 2023., uz moguće blago smanjenje, u najgorem mogućem scenariju, rekao je u petak ministar poljoprivrede Mykola Solsky. Lani su ukrajinski poljoprivrednici zasijali ukupno 12,75 milijuna hektara proljetnih usjeva, uključujući 5,7 milijuna hektara žitarica. Kukuruz je bio zasijan na četiri milijuna hektara, suncokret na 5,3 milijuna hektara, a soja na 1,73 milijuna hektara.

“Ne očekujem nikakve drastične promjene u sjetvenim površinama. Ako uopće budu smanjene, bit će to zanemarivo”, rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede u intervjuu u kojem je dao prve službene procjene sjetve za 2024. godinu. Ukupna sjetvena površina sigurno neće biti povećana, dodao je ministar. Prošle jeseni poljoprivrednici su zbog lošeg vremena zasijali manje površine ozime pšenice, napominje, i to bi ih moglo prisiliti da povećaju površine pod jarom pšenicom. Ukrajina je prošle godine zasijala 280 tisuća hektara jare pšenice.

Za ovogodišnju žetvu zasijana su 4,2 milijuna hektara ozime pšenice, u odnosu na oko 4,4 milijuna hektara u 2023. U takvim uvjetima izbor kultura ograničen je na suncokret, soju i kukuruz, istaknuo je ministar. Poljoprivrednici će pokušati povećati površine pod sojom, ali ozbiljna prepreka mogao bi biti nedostatak visokokvalitetnog sojinog sjemena, objašnjava Solsky. Povećanje površina pod kukuruzom otežat će pak po njegovim riječima relativno niske cijene sjemenki suncokreta i obavezan plodored.

Prije rata Ukrajina je proizvodila gotovo 110 milijuna metričkih tona žitarica i uljarica godišnje, a u 2023. urod je pao prema 81 milijun tona.

Komentirajte prvi

New Report

Close