Ukidanjem viza Kinezima do 250 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2017. u 21:59
Kinezi bi popunili hotele u zimskom razdoblju

Prilika za crnogorski turizam.

Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), apelirao je na nadležne u ministarstvima unutrašnjih i vanjskih poslova da ukinu vizni režim za turiste iz Kine.

To bi, kako je objasnio, povećalo prihode od turizma za 25 posto, što bi značilo do 220 milijuna eura više u proračunu. "Tako u ovom trenutku govore činjenice s tržišta, ali ima i nešto što ovisi od nas. Za četvrtinu bi podigli prihode ukoliko bi resorna ministarstva ukinula vize za Kineze", izjavio je Radulović Pobjedi. "Nećemo dopustiti da neodgovorni, odnosno nekompetentni pojedinci koji rade na viznom režimu i koji nemaju sluha koče nešto od čega bi nam svima bilo bolje", istaknuo je Radulović. Prema njegovim riječima, administracija mora shvatiti da treba postati servis gospodarstvu, od kojeg žive svi u državi.

"Kinezi počinju s putovanjima u listopadu, što znači da bi nam produžili sezonu na cijelu godinu.Jamčim da bi u zimskom razdoblju hoteli, koji su sada u to vrijeme zatvoreni, bili popunjeni 50 do 60 posto", rekao je Radulović. On očekuje da će crnogorski turizam ove godine ostvariti prihod od 900 milijuna eura, a u slučaju ukidanja viza Kinezima procjenjuje da bi prihodi od turizma dosegnuli 1,1 milijardu eura. "To se ne smije sprječavati", dodao je Radulović, navodeći da će se ove godine boriti i za spuštanje PDV-a za turističke usluge sa 19 na sedam posto. Postoji elaborat u Ministarstvu turizma koji je donio procjenu o snižavanju PDV-a, a njime je utvrđeno da bi se prihodi od tog oblika poreza povećali zato što bi mogli spustiti cijenu, a tada bi potrošnja bila veća", objašnjava Radulović.

Komentirajte prvi

New Report

Close