Đukanovićevom sinu Blažu i prijateljima pomoći će država

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2015. u 22:00
Korisno je biti prijatelj i član obitelji crnogorskog premijera Mila Đukanovića

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora postaje javni interes, što vlasnicima objekata omogućava pogodnosti.

Nakon izgradnje podmorskog kabela koji povezuje Crnu Goru s Italijom, postoji velika šansa za izvoz električne energije proizvedene u malim hidroelektranama, što je još jedan od razloga za dodjeljivanje novih koncesija, priopćeno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije, pišu Vijesti.

Iz Ministarstva su naveli da je, u skladu sa zahtjevima EU i Energetske zajednice, Crnoj Gori definiran izrazito visok cilj udjela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije od 33 posto. Ovakva vijest ne bi izazvala veću pozornost da u Crnoj Gori nije na vrhuncu afera upravo oko malih hidroelektrana, gdje mediji i nevladine udruge optužuju vladu Crne Gore, koju vodi Milo Đukanović, da se sprema zbog interesa Đukanovićeve obitelji prekršiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Crna Gora potpisala s EU i Zakon o državnoj pomoći, tako što će kompanijama koje su u njihovom vlasništvu osigurati izravne subvencije za proizvodnju električne energije.

 

33posto

potrošnje energije u Crnoj Gori mora biti iz obnovljivih izvora

Prijedlogom Zakona o energetici, koji je na dnevnom redu izvanredne sjednice crnogorskog parlamenta, uvodi se čitav niz odredbi kojima se suprotno zakonskim propisima omogućavaju subvencije za tvrtke koje grade objekte obnovljivih izvora energije, poput malih hidroelektrana, a koje su većinom u vlasništvu osoba povezanih sa premijerom Milom Đukanovićem, tvrdi Mreža za Afirmaciju Nevladinog Sektora – MANS. Uz kompaniju BB Hidro Blaža Đukanovića, premijerovog sina i kompaniju Sinergy, Đukanovićevog kuma Vuka Rajkovića, korist od subvencija imat će još niz osoba iz premijerovog prijateljskog kruga koje grade male hidroelektrane.

 Naime, prijedlogom zakona, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora proglašava se javnim interesom, zbog čega je moguća dodjela državne pomoći u obliku povoljnih kredita Investicijsko razvojnog fonda (IRF). Usto, za male hidroelektrane uvodi se povlaštena cijena struje, obvezni otkup od strane Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), te otkup izgrađene energetske infrastrukture. Zbog svega toga MANS traži da se Prijedlog zakona o energetici povuče iz skupštinske procedure i uputi vladi na doradu. S druge strane, crnogorsko Ministarstvo gospodarstva opovrgava navode MANS-a i navodi da formulacija "subvencija za tvrtke" ne postoji u spornom prijedlogu zakona. 

Prva banka Crne Gore

Banka Đukanovićeva brata Ace 2014. u dobiti od  545.000 €

Prva banka CG, čiji je najveći dioničar Aco Đukanović, brat premijera Crne Gore, završila je 2014. godinu s pozitivnim rezultatom, ostvarujući neto dobit od 545.000 eura, priopćila je banka. Na Skupštini dioničara Prve banke CG reizbrani su članovi Odbora direktora koji će u nepromijenjenom sastavu nastaviti s radom, a to su Neda Ivović, Darko Radunović, Milan Perović, Srđan Kovačević i Stefano Pastori, navodi se u priopćenju Prve banke CG.

Komentirajte prvi

New Report

Close