Nitko ga neće kao partnera za izgradnju vila

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2017. u 13:53
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Tvrtka bivšeg premijera CG godinama je u minusu, ne plaća porez.

Global Montenegro, kompanija iz Podgorice, u vlasništvu čelnika DPS-a i bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog partnera i kuma Vuka Rajkovića, posljednje četiri godine prikazuje milijunske gubitke.

Kompanija je na kraju prošle godine prijavila akumulirani gubitak od 3,640.576 eura, što je samo nešto više nego 2013. kada je počeo niz gubitaka, a tada je iznosio 5,454.153 eura. Đukanovićeva i Rajkovićeva kompanija vlasnik je atraktivnog zemljišnog kompleksa od 20.000 četvornih metara u podnožju brda Košljun, na ulazu u Budvu, turističko središte Crne Gore.

Zapljena imovine

Đukanović je s Rajkovićem tu zemlju kupio 2007. godine kreditom od pet milijuna eura Hypo Alpe-Adria banke. Njihova kompanija za porez Općini Budva duguje 63.000 eura, na koliko je upisana hipoteka lokalne uprave na zemljišni kompleks. Kod iste banke uzeli su 2008. još jedan kredit od 625.410 eura.

 

3,6 milijuna eura

akumulirani je gubitak Global Montenegra krajem 2016.

Detaljnim urbanističkim planom Podkošljuna na Đukanovićevom zemljištu je ucrtan stambeni kompleks od 40-ak vila, a predviđena je gradnja oko 150 apartmana, bruto građevinske površine 27.000 kvadrata. Đukanović je prije nekoliko godina najavio da će prodati zemlju, ali navodno nije pronašao kupca, ni partnera koji bi izgradio elitno naselje iznad Budve, pišu Vijesti. Đukanovićev partner Rajković, a time i zajednička kompanija, našao se u finanijskim problemima zbog dva rješenja javnih izvršitelja o prodaji njegovog udjela u Global Montenegru.

Javni izvršitelj je 2014. donio rješenje o pljenidbi imovine Rajkovića u Podgorici, kako bi se naplatio dug kojeg ima prema tvrtki Lunez One iz Praga.

 

63 tisuće eura

dužna je Đukanovićeva tvrtka za porez Općini Budva

Tu su tvrtku mediji povezali s Darkom Šarićem, kojem se sudi za krijumčarenje kokaina. Kuća Rajkovića u Podgorici založena je na ime duga prema Prvoj banci, u većinskom vlasništu Ace Đukanovića, Milovog brata, kao i češkoj firmi Lunez One. Rajković se dva puta zaduživao od Luneza One i ukupan dug je dosegnuo oko milijun eura, a češka tvrtka je preuzela dio kreditnog duga koji Rajković ima prema Prvoj banci.

Namještena prodaja

I Aco Đukanović vlasnik je zemljišta na Košljunu. Njegova Prva banka u ožujku je oglasila prodaju 24.796 kvadrata, kompleks koji je zbog duga oduzela budvanskoj tvrtki SP Luna, neformalnog istražnog svjedoka suradnika Vida Rađenovića. Riječ je o zemlji koju je Rađenoviću prodala Općina Budva, a zbog sumnje da je dražba bila namještena bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović osuđen je na tri godine i osam mjeseci zatvora. pd     

Komentirajte prvi

New Report

Close