UK Steel: Britanskom tržištu čelika prijeti krah

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2023. u 22:00
Britanski proizvođači upozoravaju da će tržište biti preplavljeno s 23 milijuna tona čelika koje dolazi izvan EU/Reuters

Industrijska skupina priopćila je da vlada mora djelovati brzo kako bi izbjegla “krah” britanske industrije čelika kada EU uvede nove troškove vezane za uvoz ugljika od 2026. godine.

Britansko tržište bi, bez pomoći tamošnje vlade, moglo biti preplavljeno s gotovo 23 milijuna tona čelika koje dolazi izvan Europske unije, upozorila je industrijska grupa UK Steel, piše agencija dpa. Kompanija je pozvala na uvođenje mehanizma prilagodbe ugljičnih ograničenja (CBAM) u zemlji u isto vrijeme kada se to dogodi i u EU.

Industrijska skupina priopćila je da vlada mora djelovati brzo kako bi izbjegla “krah” britanske industrije čelika kada EU uvede nove troškove vezane za uvoz ugljika od 2026. godine.

UK Steel je priopćio da bi gotovo 23 milijuna tona čelika koji se trenutno uvozi u EU moglo biti preusmjereno iz Europe na britansko tržište kada se uspostavi Unijin CBAM, u slučaju da se ne uvede ekvivalent u UK.

Glavni cilj tog mehanizma je stvoriti tržište čelika s niskim emisijama te pomoći industriji u dekarbonizaciji. Uvezeni čelik mogao bi potkopati domaću proizvodnju jednostavno zato što većina zemalja ne primjenjuje visoke troškove ugljika na svoju industriju čelika, priopćio je UK Steel.

“Ako sada ne djeluje, britanskoj će se vladi urušiti brana kada jeftini čelik s visokim emisijama preplaviti tržište Ujedinjenog Kraljevstva, dok će u isto vrijeme uništiti naše izvozne mogućnosti. Potreban nam je mehanizam prilagodbe ugljičnih ograničenja u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bismo izjednačili troškove ugljika među lokalnim i međunarodnim dobavljačima”, stoji u priopćenju.

Kompanija ističe da je čelik ključan za ekonomsku otpornost otočke ekonomije, radna mjesta i postizanje neto nultih ciljeva za šire gospodarstvo, a osim toga, sastavni dio je zelene tehnologije, transporta i budućeg stanovanja, prenosi dpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close