Ugljični neutralna Formula 1 u utrci za ‘zelene’ sponzore

Autor: Tomislav Pili , 12. studeni 2019. u 21:59
Aktivnosti povezane s F1 godišnje emitiraju 256.000 tona ugljičnog dioksida / REUTERS

Vlasnik automobilističkog natjecanja najavio niz mjera.

Kako bi povećao prihode privlačenjem sponzora koji žele da ih javnost prepoznaje po brigi o okolišu, vlasnik Formule 1 najavio je da će “oktanski cirkus” do 2030. postati ugljični neutralan. Kako prenosi Financial Times, Liberty Media – američka kompanija koja je 2016. kupila F1 za 8 milijardi dolara – najavila je niz mjera koje bi trebale smanjiti emisije ugljičnog dioksida između 20 i 50 posto u idućem desetljeću.

Bolide će i dalje pokretati motori na unutarnje sagorijevanje, kao i zadnjih 70 godina koliko to natjecanje postoji, ali će biti pokretani biogorivom koje će dobavljati Shell, ExxonMobil i Petronas. K tome, nakon utrki otpada gotovo i neće biti zbog reciklaže i kompostiranja, a organizator namjerava i složiti kalendar natjecanja na način da je udaljenost između država gdje se održavaju Grand Prix utrke manja, pa bi momčadi prilikom putovanja ispuštale manje ugljičnog dioksida. Procjene govore da aktivnosti povezane s utrkama F1 godišnje u atmosferu izbace 256.000 tona ugljičnog dioksida. To je jednako emisiji termoelektrane koja energijom opskrbljuje 30.000 kućanstava.

“Inspiraciju” je Liberty Media vjerojatno pronašao u Formuli E, natjecanju električnih bolida koje je privuklo niz sponzora zbog svoje “zelene” poruke. Chase Carey, predsjednik i izvršni direktor Formule 1, izjavio je za FT kako je odluka dijelom povezana s altruističkim motivima, ali je priznao i kako kompaniju brine mogućnost da dio sadašnjih sponzora okrene leđa natjecanju zbog njezina imidža “gutača benzina”.

Podsjetimo, nakon preuzimanja Liberty Media je obećao brzo povećanje sponzorskih prihoda od natjecanja koje više ne privlači mase kao prije 20-ak godina. No, lanjski “primarni prihodi” od ulaznica za utrke, sponzorstava i prodaje prava na TV-prijenose iznosili su 1,49 milijardi dolara, praktički jednako kao i godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close