Ugledni znanstvenici predvidjeli tri scenarija za pandemiju: Treba se pripremiti za najgori

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2020. u 11:15
FOTO: REUTERS/Tuvan Gumrukcu

Prvi scenarij predviđa nove manje valove nakon prvog vala koronavirusa koji bi mogli krenuti već na ljeto i konstantno se ponavljati kroz period od jedne do dvije godine prije nego što valovi nestanu negdje u 2021. Ali to nije najgori scenarij.

Covid-19 će se nastaviti širiti najmanje sljedećih 18 mjeseci do dvije godine, sve dok se ne zarazi 60 do 70 posto svjetske populacije, predviđaju ugledni američki stručnjaci za pandemije u izvještaju koji je objavljen u četvrtak.

Preporučuju da se vlasti u SAD-u pripreme na najgore, odnosno drugi val koronavirusa na jesen i zimu, a predviđaju da će ljudi nastaviti umirati od virusa i u najboljem mogućem scenariju.

“Ovo neće stati dok 60 do 70 posto svjetske populacije ne bude inficirano. Ideja da će ovo biti ubrzo gotovo ne slaže se sa osnovnim postulatima mikrobiologije”, istaknuo je Mike Osterholm, direktor Centra za istraživanje infektivnih bolesti na Sveučilištu u Minnesoti. On kao i  Marc Lipsitch, epidemiolog s Harvarda, u razgovoru za CNN opisuju daljnji razvoj situacije.

U zajedničkom izvješću predviđaju tri moguća scenarija razvoja pandemije te naglašavaju da se treba pripremiti na najgori.

Prvi scenarij predviđa nove manje valove nakon prvog vala koronavirusa koji bi mogli krenuti već na ljeto i konstantno se ponavljati kroz period od jedne do dvije godine prije nego što valovi nestanu negdje u 2021.

Drugi scenarij je pojava još većeg vala zaraze na jesen i zimu od trenutnog vala, a onda jedan manji ili nekoliko manjih valova tijekom 2021. Ovaj scenarij je najgori i podrazumijeva novo uvođenje restriktivnih mjera za usporavanje širenja koronavirusa kako bi zdravstvenim sustavima omogućilo da se nose s velikim brojem zaraženih.

Treći scenarij je spora transmisija virusa koja ne bi uključivala vraćanje restriktivnih mjera, iako će se slučajevi zaraze i smrti nastaviti događati.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close