Udar dioničara na Nestlé: Skupina od 26 ulagača poslala upozorenje švicarskom prehrambenom divu

Autor: Tomislav Pili , 21. travanj 2023. u 07:17
Kompanija kojoj je na čelu predsjednik Paul Bulcke ističe kako objavljuju nutritivne vrijednosti cijelog portfelja/REUTERS

Nekoliko država uvelo je “porez na šećer” kako bi motivirale potrošače na manju konzumaciju hrane i pića s velikim udjelom šećera, u sklopu globalne borbe protiv pretilosti.

Skupina od 26 institucionalnih investitora povećala je pritisak na švicarskog prehrambenog diva Nestléa da smanji udjel nezdrave hrane u svom portfelju.

K tome upozorili su tu najveću prehrambenu kompaniju u svijetu da prekomjerna konzumacija hranjivim tvarima siromašne industrijski procesuirane hrane među potrošačima predstavlja “sistemski rizik” za financijski povrat njihovih investicija, prenosi Financial Times.

‘Zdravi’ portfelj
Upozorenje su objavili institucionalni ulagači koji upravljaju s više od tri bilijuna dolara imovine. Od Nestléa su zatražili postavljanje prodajnih ciljeva kako bi se povećao udjel prihoda od zdravijih prehrambenih proizvoda i napitaka.

Inače, ova je objava posljednja u nizu kampanji među dioničarima koji smatraju da prehrambene kompanije proizvode premalo zdravije hrane. Nekoliko država uvelo je “porez na šećer” kako bi motivirale potrošače na manju konzumaciju hrane i pića s velikim udjelom šećera, u sklopu globalne borbe protiv pretilosti.

No, dioničari Nestléa su reagirali iako je kompanija postala otvorenija prema nutritivnoj vrijednosti svojeg proizvodnog portfelja. Nestlé je prošlog mjeseca objavio da se manje od polovice njegova proizvodnog portfelja može smatrati “zdravim”, ako se koristi uobičajena definicija.

Izvršni direktor Mark Schneider kazao je kako je kompanija učinila napredak u smanjenju udjela šećera i masti u svojim proizvodima. Ipak, signalizirao je kako postoje granice koliko daleko Nestlé može “gurati” zdravije alternative.

Eskalacija angažmana
Investitori su dodali kako žele “konstruktivno” surađivati s upravnim odborom, ali su dodali da su voljni “eskalirati svoj angažman” ako kompanije neće pružiti dostatna jamstva da će zaokrenuti svoje poslovanje. Jessica Attard, programska direktorica nevladine organizacije ShareAction koja je korodinirala ovu dioničarsku akciju ističe za FT kako je Nestlé do sada bio prilično škrt u odgovorima na njihova pitanja.

Dodala je kako je dioničarska objava o povećanju pritiska na Nestlé već neko “na stolu”, ali su se “složili da odgode objavu, temeljem Nestléove tvrdnje da će se nastaviti baviti tom problematikom”.

Iz švicarske kompanije pak poručuju kako su oni prvi u prehrambenom sektoru koji objavljuju nurtitivne vrijednosti svog cjelokupnog globalnog portfelja proizvoda.

ShareAction ističe kako se 40 posto Nestléove prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu odnosi na hranu s visokim udjelom soli, šećera ili masti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close