‘Ubojica socijalne države’ favorit za novog predsjednika

Autor: Tomislav Pili , 11. svibanj 2016. u 22:01
Alain Juppé dobiva preko 40 posto glasova, Foto: Reuters

Kandidat desnog centra Alain Juppé predvodi u anketama.

Alain Juppé – “ubojica države blagostanja” koji je 1995. izveo na ulice milijune Francuza – najavljuje otkaze, rezanje poreza i ukidanje 35-satnog radnog tjedna ako osvoji Elizejsku palaču. Ovaj 70-godišnji veteran francuske politike, inače član Republikanaca, ovoga je tjedna intenzivirao kampanju za predsjedničku nominaciju svoje stranke desnog centra. Podsjetimo, izbori za nasljednika Françoisa Hollandea održat će se iduće godine.

Tvrtke u srcu politike

Na skupu održanom u utorak Juppé je najavio da će kao novi predsjednik Francuske “vratiti kompanije u srce državne politike zapošljavanja”, prenosi Financial Times. Takva bi politika, smatra trenutno najpopularniji francuski političar, trebala prepoloviti sadašnju stopu nezaposlenosti koja se tvrdoglavo drži na 10 posto.

 

100milijardi eura

smanjila bi se javna potrošnja ako Juppé bude predsjednik

“Njemačka i Velika Britanija imaju praktički punu zaposlenost. U Francuskoj stalno govorimo kako smo pokušali sve – osim onoga što funkcionira u drugim državama”, izjavio je Juppé svojim simpatizerima u Parizu. Ankete pokazuju kako taj bivši premijer i ministar vanjskih poslova uvjerljivo vodi među biračima desnice. Juppé dobiva 41 posto glasova, daleko više nego predsjednik Republikanaca, Nicholas Sarkozy kojem povjerenje daje 24 posto glasača. K tome, u srazu s lidericom krajnje desnice Marine Le Pen pobijedio bi Juppé, pokazuju istraživanja javnog mnijenja.
Iako uživa popularnost, mjere koje predlaže za oživljavanje treće europske ekonomije po veličini na prvi se pogled neće svidjeti širim slojevima. Jedan od prijedloga jest ukidanje 35-satnog radnog tjedna, francuske specifičnosti unutar Europske unije uvedene još 2000. godine.

Također namjerava srezati socijalne doprinose iz plaća za 10 milijardi eura te sniziti oporezivanje poduzeća s 38 na 30 posto. Ove bi se mjere financirale iz rezanja javne potrošnje za 100 milijardi eura koje bi uključivalo i otkaze za četvrt milijuna javnih službenika, dodao je Juppé. Takve reforme vrlo bi se vjerojatno suočile s golemim javnim otporom, ako je suditi po žestokim prosvjedima zbog prijedloga sadašnje socijalističke vlade o fleksibilizaciji zakona o radu.

Zreli za promjenu

Međutim, prosvjedi Juppéu nisu nepoznanica. Prije 21 godinu, kada je bio na čelu vlade, predstavio je program značajnih rezanja javne potrošnje kako bi Francuska snizila proračunski manjak s pet na tri posto i time dostigla maastriške kriterije. No, program je rezultirao najvećim generalnim štrajkom od nemira 1968. godine. Na ulicama je prosvjedovalo čak dva milijuna građana. Međutim, analitičari ocjenjuju kako se Juppéov sadašnji ekonomski program ne razlikuje u bitnome od Sarkozyevih prijedloga.

Obojica se zalažu za rezanje javne potrošnje za isti iznos, produženje radnog vijeka za odlazak za mirovinu za dvije do tri godine, smanjenje korporativnih poreza te pojednostavljivanje radnog zakonodavstva. Međutim, rastuća popularnost Juppéu daje samopouzdanje, pa je izjavio kako je “Francuska zrela za promjenu”.

Komentirajte prvi

New Report

Close