Uber u minusu od milijardu dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2019. u 21:59
Prihodi skočili 20 posto/REUTERS

Gubitak ostvaren zbog velikih ulaganja u uslugu dostave hrane.

Uber Technologies izvijestio je da je prvo tromjesečje zaključio s neto gubitkom od milijardu dolara pod utjecajem velikih ulaganja u isporuku hrane i prijevoz tereta i većih troškova za poticaje vozačima.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju kompanija je zabilježila neto gubitak od 887 milijuna dolara. U prvom tromjesečju 2018. poslovali su s neto dobiti od 3,75 milijardi dolara zahvaljujući prodaji dijela poslovanja.

Prihodi su im u prvom ovogodišnjem tromjesečju poskočili 20 posto u odnosi na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 3,1 milijardu dolara. Troškovi su im porasli 35 posto, ponajprije zbog pripreme inicijalne javne ponude dionica početkom svibnja.

U međuvremenu je cijena Uberove dionice pala više od 10 posto u odnosu na 45 dolara određenih na IPO-u. Bruto rezervacije, mjera ukupne vrijednosti vožnji prije troškova vozača i drugih troškova, porasle su na godišnjoj razini za 34 posto, na 14,6 milijardi dolara.

U odnosu na prethodno tromjesečje uvećane su samo 3,4 posto, što pokazuje poteškoće pri regrutiranju novih vozača na zasićenom tržištu. Broj korisnika usluga aktivnih u razdoblju od jednog mjeseca porastao je za 33 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dosegnuvši na kraju ožujka 93 milijuna.

Poticaji vozačima više su nego udvostručeni u odnosu na godinu ranije, nadmašujući rast prihoda zbog ulaganja u Uber Eats.

Komentirajte prvi

New Report

Close