U tvornici čarapa u Prijedoru radit će gotovo tisuću ljudi

Autor: Sergej Novosel Vučković , 22. srpanj 2018. u 10:30
Artikli brenda Calzedonia su za sve uzrasteCALZEDONIA

Nakon Gradiške, Calzedonia gradi pogon i u kozaračkom kraju.

Prijedor u Republici Srpskoj bit će najvjerojatnije dom druge velike tvornice talijanskoga konfekcijskog diva Calzedonia u BiH, treće zemlje regije, nakon Hrvatske i Srbije gdje posluje taj ugledni čarapar. Tvrtka Bytres je, otkriva Indikator.ba, pravno tijelo koje je u Prijedoru registrirala Calzedonia, radi uspostave uvjeta za tvornicu za proizvodnju čarapa i donjega rublja. Vrijednost temeljnog kapitala je 977.915 konvertibilnih maraka (blizu četiri milijuna kuna).

“Bytres” d.o.o. registriran je za obavljanje vanjskotrgovinskog prometa, osnivač je društvo Calcedonia finanziaria S.A. sa sjedištem u Luksemburgu. Direktor je Francesco Ruffoli, a zamjenik Dražen Vidović. Taj dvojac već vodi i Calzedonijinu tvrtku Ella Textile d.o.o. u Gradišci”, piše Indikator. Govori se da će Talijani u pogon u Prijedoru, koji bi se prostirao na više od 25.000 četvornih metara, uložiti oko 25 milijuna eura, a ta bi investicijska injekcija u proizvodni pogon osigurala zapošljavanje čak 800 do 1000 radnika. Za grad s oko 112.500 stanovnika i nezaposlenošću od oko 10.000 ljudi, prema podacima Zavoda za zapošljavanje s početka godine, a koji obuhvaćaju cijelu prijedorsku regiju, to je pozitivan ekonomski i socijalni efekt.

 

25 milijuna

eura planirana vrijednost ulaganja u tvornicu u Prijedoru

“Calzedonia se već prije nekoliko mjeseci zainteresirala za poslovanje u Prijedoru, misle graditi na terenu iz Aerodromskog naselja, uz staru cestu prema Banja Luci. Spremni su uložiti oko 25 milijuna eura”, kaže prijedorski gradonačelnik Milenko Đaković. Prema tim brojkama, ovaj pogon u kozaračkom kraju bit će veći od onoga koji Calzedonia, preko Ella Textilea, podiže u Gradiški, u agroindustrijskoj zoni Nova Topola. Tamo je kupljena parcela veličine pet hektara, gdje će u hali od 11 tisuća kvadrata raditi 350 do 400 ljudi. Calzedonia u proizvodnom asortimanu ima čarape, donje rublje, odjeću za kupanje, za sve uzraste i spolove. Što će se izrađivati u dvjema budućim tvornicama u Republici Srpskoj, nije poznato. U Hrvatskoj je Calzedonia u poslovnoj zoni Jalžabet kod Varaždina, gdje tvrtka-kći Calzedonia Croatia zapošljava oko 230 radnika. Prema podacima Poslovne Hrvatske za 2017., prihodi su joj rasli na 171,76 milijuna kuna, no neto dobit se lani spustila, na 6,64 milijuna kuna. U Srbiji Talijani imaju tri tvornice u Vojvodini – Subotici, Rumi i Apatinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close