U tijeku štrajk na fakultetima i znanstvenim institucijama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. svibanj 2014. u 11:57
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Na fakultetima i znanstvenim institucijama u Hrvatskoj danas se održava jednodnevni štrajk.

Na fakultetima i znanstvenim institucijama u Hrvatskoj danas se održava jednodnevni štrajk u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja kojim se želi upozoriti na urušavanje sustava i neprihvatljivost smanjenja plaća, potvrdio je predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić.

Najavio je kako će prvi podaci o odazivu biti poznati nakon podneva, jer su u tijeku sastanci na kojima se razmatraju daljnji koraci sindikata u zaštiti prava zaposlenika.

Na Institutu Ruđer Bošković u tijeku je štrajk i odaziv je vrlo dobar, održat će se sastanak na kojem će se raspraviti o budućim akcijama, rekao je Hini glavni sindikalni povjerenik Vilko Smrečki.

Znanstveno osoblje unatoč štrajku u načelu radi svoje poslove, a neznanstveno osoblje će nakon sastanka napustiti instituciju. Štrajku su se pridružili i nečlanovi sindikata, velika većina zaposlenih Instituta je u štrajku i mogu reći da sam jako zadovoljan odazivom, dodao je Smrečki.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je da poštuje pravo sindikata na štrajk. Ministar Željko Jovanović nema namjeru polemizirati s Vilimom Ribićem, već ponavlja da su vrata za nastavak kolektivnih pregovora u Ministarstvu otvorena.

Granski kolektivni ugovori koje je ministar u ime Vlade potpisao sa Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske potvrda su kvalitetnog socijalnog dijaloga ministra i socijalnih partnera, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja nije, međutim, htio potpisati novi kolektivni ugovor jer su iz njega izbačene naknade za godine staža od 4, 8 i 10 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close