U Srbiji otvorena dionica autoceste, evo zašto je to bitno i za Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. studeni 2019. u 15:45
Foto: Getty Images

Ukupna vrijednost gradnje istočnog kraka Koridora 10, započetog 2010. godine, procjenjuje se na oko 476 milijuna eura, a građen je iz proračuna Srbije i kreditom Europske investicijske banke.

Posljednja dionica istočnog kraka paneuropskog Koridora 10, ukupne dužine 22,5 kilometara, svečano je otvorena u subotu na jugoistoku Srbije, čime je dovršen cijeli istočni dio tog koridora od Niša do Dimitrovgrada i granice s Bugarskom.

Ceremoniji otvaranja su, uz državnih vrh Srbije, nazočili i bugarski premijer Bojko Borisov, te resorni ministri njegove vlade i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Koridor 10 jedan je od najvažnijih paneuropskih prometnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je tom prigodom da je Srbija napravila više autocesta u zadnjih nekoliko godina nego u prethodna četiri desetljeća.

„Napravili smo ih i da se naši građani iz Europe vraćaju u našu državu, da ekonomski napredujemo, da se otvaraju nove tvornice“, rekao je Vučić i pozvao građane koji su napustili Srbiju da se vrate i pridonesu njezinu napretku i ekonomskom razvoju.

Borisov je rekao kako je gradnjom Koridora 10 simbolički „pao zid koji je dijelio Srbiju i Bugarsku“ usporedivši to s padom Berlinskog zida na današnji dan prije tri desetljeća.

„Mi imamo luku Varnu, Burgas i sve do Istanbula nemamo prepreke. Cijelo bugarsko gospodarstvo koristit će ovaj put u cijelosti“, poručio je Borisov.

Ukupna dužina Koridora 10 u Srbiji je oko 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada dug je 86,9 kilometara.

Osim što istočni krak Koridora 10 skraćuje putovanje iz Srbije do Bugarske, istodobno je i važan tranzitni koridor između središnje Europe i Turske ka Bliskom istoku.

Sada će se od Niša do graničnog prijelaza Gradina s Bugarskom putovati samo pedesetak minuta, dok će put osobnim vozilima od granice s Hrvatskom do granice s Bugarskom trajati oko četiri i pol sata, a od Horgoša na granici s Mađarskom oko pet i pol sati.

Ukupna vrijednost gradnje istočnog kraka Koridora 10, započetog 2010. godine, procjenjuje se na oko 476 milijuna eura, a građen je iz proračuna Srbije i kreditom Europske investicijske banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close