U Sloveniji 13 posto manje tvrtki u stečaju

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2016. u 21:59
U 90% slučajeva osobnog stečaja dug je manji od 50.000 €

Rekordan porast osobnih stečajeva, na sudovima su započeta 4164 postupka.

Broj poduzeća koja su ušla u stečaj u Sloveniji lani se smanjio za 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali je zato zabilježen rekordan porast tzv. osobnih stečajeva, čiji se broj naglo povećao otkako za početak tog postupka na sudu nije potrebno deponirati ranije obvezan predujam od 2020 eura.

Prema podacima državnog zavoda za statistiku što ih je  prikupila državna agencija za javne evidencije (AJPES) koja je za to ovlaštena, lani je u Sloveniji zabilježen 151 stečaj manje nego u prethodnoj kad se radi o bankrotima poduzeća, odnosno pravnih osoba. No, zato su na sudovima započeta 4164 postupka osobnog stečaja, što je 124 posto više nego u 2014. godini. Osobni stečaj zamišljen je kao zakonsko davanje mogućnosti prezaduženim građanima za "nov početak", odnosno sređivanje njihove financijske situacije, kako bi uz kontrolu stečajnog upravitelja i u okviru svojih mogućnosti vratili dio duga.  

Budući da se najveći dio takvih slučajeva odnos na građane koji nisu u stanju plaćati mjesečne uplatnice, kao komunalne račune, utrošak vode, električne struje ili grijanja, mjera je bila zamišljena kao jedan način rješenja za financijski najpotrebitije, a postoji i mogućnost da se na prijedlog dužnika on oslobodi plaćanja duga. Oko 90 posto slučajeva osobnog stečaja odnosi se na ukupna dugovanja manja od 50.000 eura, vidljivo je iz javnih evidencija, ali ima i mnogo viših iznosa, pa su osobni stečaj prijavili i neki poznati poduzetnici na glasu kao "tajkuni", financijski stručnjaci, jedan vlasnik privatne televizijske postaje i nekoliko novinara i publicista. 

Komentirajte prvi

New Report

Close