U SAD-u zatvorene četiri rafinerije, prijeti i Irma

Autor: Ana Blašković , 04. rujan 2017. u 14:38
Rafinerije u SAD-u smanjile su potražnju za sirovom naftom, Fotolia

Cijena nafte na tržištu blizu cijeni od 52 dolara za barel.

S uraganom Harvey koji pustoši američki jugoistok tamošnje vlasti bile su prisiljene zatvoriti četiri rafinerije. Njihovo zatvaranje, ali najava potencijalnog novog uragana Irma, oluje koja se tek formira na Atlantiku, izazivaju bojazan investitora oko potražnje za naftom.

Skok cijene galona

Na londonskom tržištu cijena barela za isporuke u studenom pala je krajem tjedna za 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 52,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, na 46,73 dolara. S četvrtinom rafinerijskih kapaciteta van pogodna, 4,4 milijuna barela dnevno ostaje neprerađeno pa su rafinerije smanjile potražnju za sirovom naftom radi čega je među ulagačima porastao strah od nestašice goriva u SAD-u uoči praznika rada u ponedjeljak.

 

4,4milijuna barela

nafte dnevno je neprerađeno zbog zatvorenih rafinerija

Posljedično je razlika u cijeni sirove nafte i benzina u petak povećana za 10 dolara za tjedan u odnosu na prošli petak i dosegnula 27,79 dolara. Cijena galona (3,8 litara) benzina premašila je dva dolara, no u petak se blago stabilizirala za isporuke u listopadu na nižoj razini od 1,7744 dolara. “Prirodne katastrofe općenito negativno utječu na cijene u srednjoročnoj perspektivi jer razaraju potražnju, ali kratkoročno tržište reagira na nestašicu”, kaže Jason Gammel iz investicijske banke Jeffries. U četvrtak je američka Vlada prvi puta u pet godina posegnula u strateške rezerve crnog zlata, uputivši u rafineriju u saveznoj državi Louisiani milijun barela sirove nafte.

Posezanje u rezerve

Prema najavama iz Bijele kuće, plasiranju nafte iz rezervi za stabilizaciju tržišta izgledno još nije kraj. Inače, zalihe sirove nafte u prošlom tjednu oštro su pale za 5,4 milijuna barela budući da su rafinerije zbog približavanja uragana Harvey ranije pojačale preradu. OPEC krajem tjedna nije objavio svoju cijenu zbog praznika u islamskom svijetu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close