U SAD-u prodano više gramofonskih ploča nego CD-a

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2023. u 22:00
Prodaja ploča lani je porasla 16. godinu zaredom, vrijednost dosegnula 1,2 milijarde dolara/Shutterstock

Lani je u SAD-u prodan više od 41 milijun ploča ukupne vrijednosti 1,2 milijarde dolara, dok je CD-a prodano 33 milijuna, u vrijednosti 483 milijuna dolara.

Prodaja gramofonskih ploča u SAD-u nadmašila je prošle godine prodaju CD-a prvi puta od 1987., pokazalo je izvješće Udruge američke diskografske industrije (RIAA). Lani je u SAD-u prodan više od 41 milijun ploča ukupne vrijednosti 1,2 milijarde dolara, dok je CD-a prodano 33 milijuna, u vrijednosti 483 milijuna dolara.

Prodaja ploča porasla je 16. godinu zaredom, a njihov udio u prihodu u skupini fizičkih nositelja zvuka iznosio je 71 posto. Prihodi od snimljene glazbe u SAD-u porasli su sedmu godinu zaredom i dosegnuli rekordnih 15,9 milijardi dolara.

Ukupni prihod od prodaje glazbenih zapisa porastao je za šest posto, prema izvješću Udruge američke diskografske industrije (RIAA), uglavnom zahvaljujući streamingu, ali i prodaji fizičkih nositelja zvuka.

Izvješće je pokazalo kontinuirani rast prihoda od prodaje u toj skupini nositelja zvuka, uz posebno snažan oporavak u 2021., nakon slabije prve godine pandemije, prenosi BBC. Prihod od prodaje fizičkih nositelja zvuka porastao je lani četiri posto, potaknut 17-postotnim skokom prodaje gramofonskih ploča.

Prihod od prodaje CD-a smanjio se pak za 18 posto. Fizički glazbeni zapisi ponovo su nadmašili digitalne, koji su lani bilježili 20-postotni pad prihoda, na 495 milijuna dolara. Na vrhuncu popularnosti 2012. digitalni glazbeni zapisi činili su 43 posto prodaje, da bi lani njihov udio potonuo na samo tri posto.

Prihod od streaminga, koji uključuje “pretplatu, usluge poduprte oglasima, digitalni i prilagođeni radio, platforme društvenih medija, digitalne aplikacije za fitness i druge”, porastao je sedam posto, na rekordne 13,3 milijarde dolara, s udjelom u ukupnom prihodu od 84 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close