U RS zaustavljena gradnja klaonice za perad

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2018. u 21:59
Pada proizvodnja peradi u RS/Damir Špehar/PIXSELL

Peradari su očekivali dugoročnu sigurnost, osiguran izvoz i bolju zaradu, ali nije bilo dovoljno novca niti zanimanja vlasti.

Projekt izgradnje prve domaće klaonice peradi u Republici Srpskoj, u koju su peradari polagali velike nade, jer bi im omogućila povećanje proizvodnje i olakšala plasman mesa, obustavljen je do daljnjeg zbog nedostatka novca i izostanka podrške, javlja Glas Srpske.

Budući da je Republika Srpska ostala bez domaće klaonice i prerađivača pilećeg mesa, za razliku od FBiH, u kojoj posluje nekoliko, stotinjak farmera iz Srpca, Prnjavora i Dervente okupljenih u Udruženje tovljača pilića RS prije dvije godine pokrenuli su inicijativu za izgradnju klaonice. Prvobitni plan je bio da klaonica djeluje u sklopu udruge peradara, ali je zbog nedostatka sredstava sve prepušteno privatnoj tvrtki Živanić DS iz Prnjavora.

Vlasnik tvrtke Desimir Živanić ističe da je dugo nastojao želju peradara provesti u djelo, ali da je na kraju odustao.  "Kupili smo zemljište u Gornjim Smrtićima, nabavili opremu i svu potrebu dokumentaciju. Međutim, za gradnju objekta trebalo je oko 2 mil. KM (oko 8 mil. kuna), ali nismo ih uspjeli osigurati. Pokušao sam pronaći banku koja bi sve kreditirala, ali budući da ova proizvodnja nije visoko profitabilna, nisam uspio", kaže Živanić, dodajući da niti nadležni nisu imali sluha za ovaj projekt.

"U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS upućivali su nas na slovensku Perutninu Ptuj, koja nije bila zainteresirana", objasnio je Živanić. Prema njegovim riječima, zaustavljanje ove investicije vrlo je štetno po sektar peradarstva u RS, koji polako ali sigurno gubi bitku sa sve većom konkurencijom iz FBiH. "Nova klaonica bi peradarima stvorila dugoročnu sigurnost, osigurala izvoz na strana tržišta, a samim tim i bolju zaradu, jer je na domaćem tržištu zarada minimalna.

Prije 15 godina peradari iz RS su pilećim mesom hranili cijelu BiH, jer farmi gotovo da nije bilo u FBiH. Danas u RS posluje samo klaonica Perutnine u Srpcu, čiji su kapaciteti mnogo manji od proizvodnih, tako da nam tvrtke iz FBiH praktično uzimaju posao ispred nosa", kaže Desimir Živanić. I peradar iz Srpca Dušan Simić kaže da je zaustavljanje gradnje klaonice veliki poraz za domaće peradare. 

Komentirajte prvi

New Report

Close