U pola C. Gore manje zaposlenih od umirovljenika

Autor: Poslovni dnevnik , 25. rujan 2016. u 22:00
U Podgorici živi oko četvrtine umirovljenika i korisnika socijalne pomoći u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je prosječno 176.000 zaposlenih na 124.000 umirovljenika i 46.000 korisnika socijalne pomoći, dok je u zemlji ukupno oko 40.000 nezaposlenih osoba.

Prosječan broj zaposlenih u Crnoj Gori od početka godine do srpnja iznosio je 176 tisuća, a korisnika prava iz mirovinskog osiguranja u srpnju je bilo 124 tisuće.

Istovremeno, bilo je 40 tisuća nezaposlenih, a korisnika socijalne pomoći 46 tisuća. To znači da 176 tisuća zaposlenih, iako je upitno plaćaju li se za sve njih porezi i doprinosi, izdržava 210 tisuća građana čija se primanja osiguravaju na temelju poreza i doprinosa koje plaćaju zaposleni, pišu Vijesti. Prema standardima mirovinskog i socijalnog osiguranja, broj zaposlenih koji plaćaju doprinose treba biti najmanje tri puta viši nego izdržavanih kategorija stanovništva da bi sustav mogao normalno funkcionirati, što postoji samo u Budvi gdje je broj radnika 12,8 tisuća, a ostalih 4,2 tisuće, objašnjava list. S druge strane, u 12 crnogorskih općina više je umirovljenika nego zaposlenih, a u Beranama i Rožaju broj korisnika socijalne pomoći veći je od broja zaposlenih.

Podaci pokazuju katastrofalnu ekonomsku i socijalnu sliku u svim općinama na sjeveru zemlje, kao i u Nikšiću, Cetinju, Danilovgradu i Ulcinju. U Andrijevici, Beranama s Petnjicom, Mojkovcu, Plavu s Gusinjem, Šavniku i Rožajama broj nezaposlenih i onih koji primaju mirovinu ili socijalnu pomoć čak je tri puta veći od broja zaposlenih. U Bijelom Polju, Nikšiću, Danilovgradu, Cetinju, Kolašinu, Pljevljima i Plužinama broj izdržavanih osoba je dvostruko veći od onih koji su zaposleni. U Podgorici radi gotovo polovina od ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori, njih 80,5 tisuća, dok u glavnom gradu živi oko četvrtina ukupnog broja umirovljenika, nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći. 

Komentirajte prvi

New Report

Close