U Pekingu prvi put oglašen najviši stupanj opasnosti od onečišćenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2015. u 16:02
Foto: Reuters

Za sva vozila, osim električnih, stupa na snagu odluka o vožnji par-nepar koja će vrijediti za privatne i za službene automobile.

U Pekingu je prvi put oglašen najviši stupanj opasnosti od atmosferskog onečišćenja, što je dosad neviđena mjera koju su vlasti donijele u ponedjeljak dok se u kineskoj prijestolnici očekuje još jedan vrhunac onečišćenja zraka.

Ova vijest – koja dolazi u vrijeme dok konferencija o klimi (COP21) u Parizu ulazi u završnu fazu – znači da će od utorka ujutro do četvrtka na snazi biti iznimne mjere za dvadesetak milijuna stanovnika Pekinga, priopćio je gradski ured za zaštitu okoliša. Sjever Kine se ovih dana guši u gustom smogu.

Za sva vozila, osim električnih, stupa na snagu odluka o vožnji par-nepar koja će vrijediti za privatne i za službene automobile.

Zato se u gradski promet uvodi dvjesto dodatnih autobusa, "većinom električnih i hibridnih vozila", priopćila je tvrtka za javni prijevoz u Pekingu, a prenio je list Beijing Daily.

Vanjska gradilišta se zatvaraju, kamionima koji prevoze građevinski otpad zabranjeno je prometovanje, a tvornice koje najviše onečišćuju moraju prestati s radom.

Peking je još prije tri dana pozvao škole da na tri dana prekinu sve djelatnosti na otvorenom.

Zabranjuju se i vatromet i petarde koji se često koriste u svadbenim svečanostima, kao i štandovi s roštiljem koji stanovnici Pekinga jako vole.

Onečišćenje zraka, često u velikim kineskim gradovima, jedan je od najvećih razloga nezadovoljstva stanovnika. U ponedjeljak navečer je iznosilo više od 224 mikrograma po prostornom metru, po mjerenju koje je obavilo američko veleposlanstvo u Pekingu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča prosjek od tek 25 mikrograma.

Komentirajte prvi

New Report

Close