U Njemačku se samo u prošloj godini odselilo više od 50.000 Hrvata

Autor: Poslovni.hr/H , 02. srpanj 2016. u 17:13
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

U travnju je Berlin predstavio plan zakona kojim bi se imigrantima iz zemalja EU drastično ograničio pristup socijalnim davanjima.

Imigracija iz zemalja Europske unije (EU) dosegla je prošle godine rekordnu razinu u Njemačkoj s više od 685.000 osoba, među kojima ima najviše Rumunja, Poljaka i Bugara, izvijestio je u subotu dnevni list Die Welt koji prenosi službene statistike.

Tijekom 2015. u Njemačku je stiglo 685.485 državljana EU, dok je istovremeno iz te zemlje iselilo 303.036 osoba, što predstavlja povećanje od 382.449 imigranata iz EU, dodaje list koji navodi podatke Federalne službe za migracije i izbjeglice (BAMF).

Prva zemlja iz koje građani odlučuju doći živjeti u Njemačku je bila Rumunjska s 174.779 dolazaka, Poljska (147.910), Bugarska (71.709), koju slijedi Hrvatska (50.646), pokazuju podaci.  

Najveće njemačko gospodarstvo ostvaruje rast na kojem mu zavide susjedi i relativno nisku nezaposlenost (6,1 posto) koja privlači europske državljane u potrazi za boljim uvjetima života.

U travnju je Berlin predstavio plan zakona kojim bi se imigrantima iz zemalja EU drastično ograničio pristup socijalnim davanjima. Prema izvješću koje je objavio Die Welt, 4,1 milijun građana iz zemalja EU živi u Njemačkoj.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sve, sve, sve, – samo nikiad ne ono pravo!

I opet se objavljuju tekstovi u kojima se sve svodi na lamentiranja/uzrujavanja a da se kontekst – a kamoli uzroci – čak niti ne spominju, a kamoli analiziraju.

Prvo, i opet fale paralele s Grčkom koja upravo doživljava masovnu emigraciju i to već po treći put u zadnjih 100 godina. Kod svih naroda koji uvijek izabiru bijedu – Grci, Hrvati itd…itd…to su povijesne zakonitosti koje se ponavljaju u pravilnim vremenskim razmacima. O sitaciji u Grčkoj – nezaposlenost mladih, “porezni cunami”, bijeda, životarenje itd…zainteresiranima s dobrim živcima preporučam malo guglanja, ima materijala.

No, vratimo se Hrvatskoj i objasnimo zašto emigracija tek počinje hvatati zalet (po koji put u povijest? Također treći?). Evo, upravo smo proslavili treću godišnjicu članstva u EU. Nigdje nisam vidio energičan zahtjev da Hrvatska mora izaći iz EU da spasi što joj je preostalo od privrede. Faktor beznačajnosti – najvažniji podatak o njenim uspjesima u dosadašnjem razvoju i najvažnija odrednica njene budućnosti – spominje samo moja malenkost i to na ovom forumu. Nisam vidio da se o njemu govori igdje drugdje.

Filozofski fakultet nakon niza mjeseci “natezanja” fslavi uspjeh u obuzdavanju “puzajuće klerikalizacije” i to još uviek nije definitivno riješeno.

Kod kurikulrne reforme moramo u stranom tisku čitati što je poimenično glavni problem: zahtjevi da se u školstvu mnogo više pažnje posveti temama rodoljublja, obitelji, lojlnosi roditeljima, crkvi……..Protestanti nemaju hrabrosti čak niti uprijeti prstom u glavni problem a kao nešto protestiraju! !!!! A upravo je u školstvu glavni problem.

Rješavanje uzroka masovne emigracije koja je u Hrvatskoj tek počela hvatati zamah traži mnogo hrabrosti, dobre živce i beskrajnu energinj.

Jer beznačajna mala prezdužena državica sa upropaštenim školsvom debelo ovisna o stranoj finacijskoj pomoći nema što očekivati od budućnosti, stoga je logično da će otići tko god bude mogao a ostati će – u najvećoj mjeri – samo ovisnici o budžetu s golemim udjelom ljudi od više od 60 godina..

Ja imam problem—što se od mene – nitko neće odseliti…!!! djeca – niti čuti…llijepo im je u Hrvatskoj….
blizu mene, koja ih servisiram 24 sata dnevno…ne vide nikakve ljepote u inozemstvu na duže vrijeme……
I onda reći- da stavovi mladih nemaju veze s tradicijom…o obiteljskim prilikama…..???

New Report

Close