U Njemačkoj možete uštedjeti ako plaćate gotovinom. Ovo je pozadina novog trenda

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2023. u 08:02
FOTO: Pixabay

Sve više ugostitelja u Njemačkoj daje popuste na hranu i piće onima koji plaćaju gotovinom. Kako prenosi FAZ, razlog za popuste su visoke naknade koje se primjenjuju na kartično plaćanje. U nekim slučajevima trošak posjeta restoranu može se smanjiti i do pet posto.

Troškovi kartičnog plaćanja sastoje se od kupnje ili najma čitača kartica, naknada za usluge i transakcijskih naknada. Međutim, odobreni popusti su obično veći, prenosi Fenix magazin.

Jürgen Moormann, profesor bankovnog menadžmenta na Frankfurtskoj školi za financije i menadžment, također ističe: ” Vlasnici često ne uzimaju u obzir da držanje gotovine također košta.”

Iz pravne perspektive, ovaj pristup nije problematičan u Njemačkoj. No bitno je da se radi o popustu, a ne dodatnom trošku za plaćanje karticom, što u Njemačkoj ne bi bilo dopušteno. To znači da puna cijena mora biti prva prikazana na cjenovniku

Ipak, neki su kritični prema pristupu.

Predsjednik sindikata Florian Köbler kaže: “Gotovinski popust vrlo je jasan znak da ovdje postoji prijevara.” Sumnja da se novčani primici ne oporezuju ispravno. Industrija odbacuje ovu optužbu. Gotovinski popust nekad se čak evidentira u sustavima blagajni.

Komentirajte prvi

New Report

Close