U Njemačkoj je dramatično. Ministar priznao: Ne možemo nastaviti ovako

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2024. u 11:30
FOTO: REUTERS/Kuba Stezycki

Vlada je u jesenjoj prognozi predviđala rast od 1,3 posto za ovu godinu. Međutim, prognoza iz listopada se već duže vrijeme ne smatra realnom.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck vrlo je zabrinut zbog situacije u njemačkom gospodarstvu. Ovaj političar stranke Zeleni u Leipzigu je najavio da će savezna vlada značajno korigirati na dolje gospodarsku prognozu za ovu godinu. Očekuje se privredni rast od svega 0,2 posto. To je „dramatično loše“, kaže Habeck. „Ne možemo nastaviti ovako.”

„Moramo ponovo više ulagati”

Kao razlog za smanjenje prognoze Habeck je naveo i posljedice odluke Saveznog ustavnog suda o državnom proračunu. To znači da ljudi imaju manje novaca za ulaganje, jer je vlada, zbog mjera štednje, krajem 2023. godine ukinula blokadu cijena energenata.

„Sve u svemu, moramo ponovo više ulagati u ovu zemlju i pokrenuti gospodarski rast“, rekao je političar Zelenih na početku trodnevne turneje po zemlji, piše Deutsche Welle.

Brojke od jeseni postale nerealne

Habeck će idući tjedan predstaviti godišnji izvještaj o gospodarstvu. Vlada je u jesenjoj prognozi predviđala rast od 1,3 posto za ovu godinu. Međutim, prognoza iz listopada se već duže vrijeme ne smatra realnom.

Posljednji podaci pokazuju da je njemački bruto domaći proizvod u četvrtom kvartalu 2023. godine pao za 0,3 posto, dijelom zbog smanjenih investicija u građevinarstvu i u opremu kao što su strojevi. Ako se i u prvom kvartalu ove godine zabilježi pad, to će se smatrati tehničkom recesijom.

Još prije Habeckovog obraćanja bilo je poznato da savezna vlada očekuje kasniji oporavak njemačkog gospodarstva. U aktualnom mjesečnom izvještaju o gospodarskoj situaciji Ministarstvo gospodarstva navodi: „Opterećujući faktori poput slabe inozemne potražnje, štrajkova u javnom prijevozu, visoke stope bolovanja zaposlenih kao i geopolitičkih napetosti s kašnjenjem u lancima snabdijevanja, mogu biti razlozi kašnjenja očekivanog konjunkturnog oporavka.”

Vladajuća koalicija do prolja predstavlja planove

I Habeck i ministar financija Christian Lindner nedavno su Njemačku opisali kao zemlju koja više nije konkurentna. Prema Lindnerovim riječima, vladajuća koalicija planira do proljeća predstaviti koncept za jačanje njemačkog gospodarstva. To bi vjerojatno trebalo sinkronizirati s raspravama o nacrtu državnog proračuna za 2025. godinu, koji bi trebao biti predstavljen na ljeto.

Za 2025. godinu minhenski Ifo institut očekuje rast od 1,3 posto, dok Institut za svjetsko gospodarstvo iz Kiela (IfW) predviđa 1,2 posto. U godišnjem izvještaju o gospodarstvu se ne očekuju nove vladine prognoze. Prošlog listopada procjena je bila 1,5 posto. Ta brojka će biti ažurirana tek u proljeće.

Komentirajte prvi

New Report

Close