U njemačkim gradovima odumiru male trgovačke radnje

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2023. u 07:00
U vrijeme korona godina 2020. do 2022. broj trgovina u Njemačkoj godišnje je pao za 11.000/Shutterstock

Ukoliko se u obzir uzme prognoza Trgovačkog saveza Njemačke (HDE) da će 9000 dodatnih radnji ove godine zatvoriti svoja vrata, u zemlji će ih ukupno ostati još 311.000.

Zatvorena vrata trgovine, zalijepljeni izlozi i skinute svjetlosne reklame: u sve više ulica u njemačkim gradovima odumiranje trgovačkih radnji ostavlja vidljive tragove, piše Deutsche Welle.

Ukoliko se u obzir uzme prognoza Trgovačkog saveza Njemačke (HDE) da će 9000 dodatnih radnji ove godine zatvoriti svoja vrata, u zemlji će ih ukupno ostati još 311.000. Usporedbe radi: 2015. ih je bilo još skoro 373.000.

“S obzirom na brojke proteklih godina, u svim centrima gradova i u politici bi se trebali aktivirati alarmna zvona. Jer bez uspješne male trgovine gradski centri jedva da imaju perspektivu za budućnost”, upozorio je predsjednik Trgovačkog saveza Njemačke, Alexander von Preen i dodao: “Ako umre mala trgovina, umrijet će i grad.”

Činjenica je da se broj trgovina u Njemačkoj smanjuje već neko vrijeme. Posebno izraženo je to bilo za vrijeme korona godina 2020. do 2022. kad je broj trgovina godišnje opao za 11.000.

Pozornost javnosti pritom dobivaju prije svega zatvaranje filijala velikih lanaca poput robnih kuća Galerie Kaufhof, lanca prodavaonica cipela Görtz ili modnog lanca Gerry Weber. No najveći dio zatvaranja prema HDE-u otpada na male trgovine poput butika ili pekarni.

Jedan od glavnih razloga za to je online trgovina. Za vrijeme korone su se ljudi navikli na narudžbe putem interneta.

Odumiranje malih trgovina se primjećuje i u četvrtima izvan centara velikih gradova, ali prije svega u manjim i srednjim gradovima”, kazao je predsjednik HDE-a von Preen. Ukoliko se aktualne praznine ne popune brzo, prijeti lančana reakcija sa spiralom prema dolje, dodao je on.

Komentirajte prvi

New Report

Close