Kreće gradnja nove marine sa 150 vezova

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2019. u 13:21
SHUTTERSTOCK

Svi vezovi imat će električne i vodovodne priključke, kao i uređaje za pražnjenje sanitarnih voda.

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je urbanističko-tehničke uvjete za izradu tehničke dokumentacije koja se odnosi na nove objekte u sklopu Luke Kotor, te buduću Luke Risan, a čija je gradnja, kako se navodi, u skladu s državnim studijama lokacije (DSL) i Prostornim planom posebne namjene (PPPN) za obalno područje Crne Gore. Prema PPPN-u za obalno područje, kao luke od lokalnog značaja proglašene su one u Budvi, Risnu i Zelenici, Porto Montenegro i Kalimanj u Tivtu, Nautičko-turistički centar Kotor, i gradska luka Škver u Herceg Novom, te predložena brodogradilišna luka Bonići.

U trgovačke su svrstane luke u Baru, Kotoru i Zelenici, dok se marine nalaze u Baru, Budvi, Risnu, Porto Montenegru, Kalimanju, Škveru i NTC Kotor.

Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore podnijelo je zahtjev navedenom ministarstvu za Luku Risan koja bi se nalazila u tom mjestu u Bokotorskom zaljevu. Na temelju DSL-a, lokacija je predviđena za luku nautičkog turizma, odnosno marinu. Dalje se navodi da će u marini biti omogućeno uzimanje goriva i vode, napajanje strujom i telekomunikacijske veze. Luka Kotor, i danas vrlo posjećena, planirala je širenje kapaciteta, a u sklopu uređenja obale predviđena je obnova dijela za pristajanje kruzera. Dužina brodova koji će ovdje moći pristajati je do 300 metara. Na parceli od gotovo 6500 četvornih metara predviđena je gradnja objekta na dvije razine.

 

50 vezova

predviđeno je za buduću marinu u Adi Bojani

Kad je riječ o sustavu marina na crnogorskon primorju, u PPPN za obalno područje posebno su istaknute četiri specijalne marine na lokacijama za koje je procijenjeno da su atraktivne nautičarima, ali je zbog određenih ekoloških ograničenja potreban krajnji oprez pri planiranju izgradnje. To su Ada Bojana, gdje je predviđeno do 50 vezova, Buljarica s do 100 vezova, te Kotor i Risan sa po 150 vezova.

Radovima u risanskom akvatoriju prethodit će arheološka istraživanja. Proširenje marine planirano je isključivo pontonskim strukturama, dok će lučki dio obuhvatati obalu od 150 četvornih metara. Svi vezovi imat će električne i vodovodne priključke, kao i uređaje za pražnjenje sanitarnih voda. U sklopu luke planirano je i 30 vezova za lokalno stanovništvo koji će se također naplaćivati.

Komentirajte prvi

New Report

Close