U kockarnice uložili 10,8 milijuna kuna, u poljoprivredu 2,4 milijuna

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2019. u 07:33
Kladionice i kockarnice postale su vrlo privlačne stranim ulagačima u BiH/ Slavko Midžor/PIXSELL

U prva tri tromjesečja 2018. godine izravna strana ulaganja u BiH iznosila su oko milijardu kuna, najviše je uloženo u industrijsku proizvodnju, a najveći iznosi došli su iz Švicarske, Austrije, Turske, Velike Britanije i Rusije.

Izravna strana ulaganja u BiH u prva tri tromjesečja prošle godine iznosila su nešto manje od 250 milijuna KM (oko milijardu kuna), čime je zadržana jednaka razina ulaganja u odnosu na prethodnu godinu, podaci su Središnje banke BiH.

Za očekivati je da će taj iznos znatno porasti nakon što Središnja banka objavi podatke za cijelu 2018. Naime, ukupna visina ulaganja u cijeloj 2017. iznosila je 777 milijuna maraka, što je trostruko više u odnosu na tri kvartala 2018., piše Factor.ba.

Najveći dio stranih ulaganja, nešto više od 80 milijuna maraka, odnosi na industrijske grane, uključujući i građevinarstvo.

Kada je riječ o proizvodnim djelatnostima, strani ulagači su u poljoprivredu uložili tek oko 600.000 KM (oko 2,4 mil. kuna). Prema visini ulaganja slijedi financijski sektor, odnosno banke, osiguravajuća društva i mirovinski fondovi u koje je uloženo gotovo 75 milijuna maraka.

U trgovinu na veliko i malo strani ulagači su u uložili nešto manje od 55 milijuna KM. Najveći iznos investicija zabilježen je u bankarstvu, nešto manje od 69 milijuna KM. U kožarsku industriju uloženo je gotovo 22 milijuna KM, a u autoindustriju nešto više od 17 milijuna maraka.

Zanimljivo je da su strani ulagači u kockarnice i kladionice u BiH u prva tri tromjesečja prošle godine investirali 2,7 milijuna KM (oko 10,8 mil. kuna).  Najveći iznos ulaganja došao je iz Švicarske, 54,4 milijuna KM, a slijedi Austrija sa 47,2 milijuna maraka.

Turska je na trećem mjestu sa 36,1 milijun maraka, a nakon nje je Velika Britanija sa 22,6 milijuna maraka. Investicije veće od 10 milijuna KM došle su još iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Rusije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close