U idućim mjesecima Europsku uniju čeka udvostručenje nezaposlenosti

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2020. u 21:59
Ukupno je u Europi ugroženo do 59 milijuna radnih mjesta, procjenjuje McKinsey/REUTERS

U europskoj veleprodaji i maloprodaji moglo bi biti ugroženo 14,6 milijuna radnih mjesta.

Trajno otpuštanje radnika, smanjenje plaća i kraće radno vrijeme zbog pandemije mogli bi ugroziti do 59 milijuna radnih mjesta u Europi, procjenjuje konzultantska tvrtka McKinsey.

Nezaposlenost u Europi mogla bi se u narednim mjesecima gotovo udvostručiti, upozoravaju u McKinseyu, predviđajući da će stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji najvišu razinu dosegnuti ove godine, od 7,6 posto. Povratak na predkriznu razinu predviđaju u četvrtom tromjesečju iduće godine.

Lošiji scenarij predviđa vrhunac nezaposlenosti u 2021., iskazan stopom od 11,2 posto, i njezin povratak na predkriznu razinu tek 2024. godine. Nezaposlenost u eurozoni pala je u veljači na 7,3 posto, najnižu razinu u 12 godina, da bi u ožujku vlade diljem Europe počele uvoditi mjere kako bi suzbile pandemiju.

Ukupno je u Europi ugroženo 59 milijuna radnih mjesta zbog trajnih otkaza, nižih plaća i skraćenog radnog vremena, ističu konzultanti. Polovina ugroženih radnih mjesta odnosi se na sektore izravne prodaje, posluživanja hrane i građevinarstva.

U europskoj veleprodaji i maloprodaji moglo bi biti ugroženo 14,6 milijuna radnih mjesta, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu 8,4 milijuna, a u sektoru zabave i kulture 1,7 milijuna. „Gubitak radnih mjesta bit će tragedija na razini pojedinaca, a za gospodarstvo će biti vrlo bolna”, zaključuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close