U fokusu Sirija, ekonomija prebačena na drugi dan

Autor: Tomislav Oharek , 17. lipanj 2013. u 22:00
Prosvjednici s maskama čelnika država G8 ukazuju na problem porezne evazije/EPA

Grupa industrijski najrazvijenih država svijeta proživljava duboku krizu identiteta, a ne pomaže ni britansko prišluškivanje.

Pitanje Sirije nametnulo se kao najvažnije tijekom prvog dana summita G8, iako su njime trebale dominirati ekonomske teme poput pokretanja pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), odnosno zoni slobodne trgovine između SAD-a i EU, borbe protiv porezne evazije i rješavanja problema gladi i dostupnosti hrane u svijetu.

Međutim, čak ni po pitanju Sirije Industrijski najrazvijenije države svijeta, kojima su pridruženi Rusija i EU nisu postigli usuglašen i jasan stav, već su se dogovorili da će se dogovoriti.  "Ono što možemo pokušati napraviti je izvršiti veći pritisak oko održavanja mirovne konferencije o Siriji i potrebne tranzicije radi okončanja sukoba", izjavio je britanski premijer David Cameron uoči otvaranja summita na jezeru Erne pokraj gradića Enniskillena u Sjevernoj Irskoj.Naime iz Rusije su jučer došle poruke kako neće prihvatiti uvođenje zone zabrane letova nad Sirijom, a Rusima je neprihvatljiva i ideja koju promiče SAD o naoružavanju Sirijskih pobunjenika.

Moguće je da će ruski predsjednik Vladimir Putin ipak pristati na blage ustupke u politici prema svojem bliskom bliskoistočnom savezniku i to ponajprije zato što će na summitu biti usamljen u podršci Bašaru al Asadu, a i zato što je Rusija ove godine domaćin summita G20 te dogodine summita G8.  Tako se već po tome pitanju pokazalo koliko je ovaj nekoć elitistički klub postao izlišan. Kako piše BBC summiti G8 nekoč su se doživljavali kao sastanci na kojima se krojila sudbina svijeta, međutim G8 više nema dovoljno značaja da bi se samostalno nosio s globalnim problemima. Dodatan kamen oko vrata ovogodišnjeg britanskog predsjedanja G8 i organiziranja summita u Sj. Irskoj je i afera oko britanskog prišluškivanja sudionika summita G20 2009. godine u Londonu.

Naime britanski The Guardian je jučer objavio kako je prisluškivanje šefova država i visokih delegacija odobrio vrh tadašnje britanske vlasti pa je sigurno da će ove godine biti mnogo manje kuloarskih, često mnogo prosdiktivnijih, razgovora sudionika summita.Pravi test uloge i smisla G8 trebao bi se polagati danas, drugog dana summita kada bi  šefovi država industrijski najrazvijenijih zemalja trebali raspravljati o ekonomskim pitanjima. Dok je neralno očekivati da će se riješiti pitanje gladi, podrška o pokretanju pregovora o TTIP-u je neupitna, a svi sudionici načelno dijele iste poglede i glede prevencije porezne evazije. Valjda će to biti dovoljno za pokrivanje troškova organizacije od 60 milijuna funti.

Komentirajte prvi

New Report

Close