U Crnoj Gori 20% više turista, broj noćenja 13% veći

Autor: Poslovni dnevnik , 05. lipanj 2018. u 21:59
Bolji su i financijski pokazatelji, u prvom tromjesečju ostvaren je rast prihoda od 18,5%/Marko Lukunić/PIXSELL

Ovogodišnja sezona, koja je dobro počela, bit će jedna od najuspješnijih, najavljuju iz Nacionalne turističke organizacije.

U Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju, prema službenim podacima Monstata, u prva četiri mjeseca ove godine boravilo gotovo 153.000 turista, što je oko 20 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

"Oni su ostvarili preko 365.000 noćenja što je rast od 13 posto. Da su pozitivni trendovi nastavljeni u svibnju, najbolje govore podaci lokalnih turističkih organizacija koji u prosjeku bilježe rast broja gostiju od preko 40 posto u odnosu na svibanj prošle godine", priopćeno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO). Ovogodišnja turistička sezona, navodi portal CdM,  bilježi i značajan rast kad su u pitanju financijski pokazatelji.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore u prvom tromjesečju ostvareno je 30,7 milijuna eura što je rast od 18,5% u odnosu na prvo tromjesečje 2017. godine. "Nacionalne parkove Crne Gore od početka godine posjetilo je oko 30 posto više turista u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a najveći rast bilježi NP Skadarsko jezero kojeg je od početka godine posjetilo više od 70 posto posjetitelja. Nacionalni parkovi odličnu posjetu bilježe iz zemalja regije i Zapadne Europe, a sve veći broj gostiju dolazi iz zemalja Azije, odnosno Japana i Kine", dodaju iz NTO-a.

I Aerodromi Crne Gore bilježe pozitivne trendove, pa je zaključno s 1. lipnjem zabilježen rast od 90.000 putnika odnosno 20 posto više u odnosu na prvih pet mjeseci 2017. godine, dok je promet zrakoplova veći za 13 posto.  "Raznovrsna ponuda, unaprijeđena povezanost Crne Gore sa zemljama Europe i cijelog svijeta, dobra politika cijena u smještajnim kapacitetima neki su od činitelja koji će sasvim sigurno imati za rezultat jednu od uspješnijih turističkih turističkih sezona u Crnoj Gori.

Upravo završeni City Groove festival doveo je veći broj gostiju u glavni grad, a dobra zabava u sljedećem razdoblju nastavlja se i manifestacijom "Džada Film Fest" koja će se održati od 4. do 10. lipnja na ulicama Podgorice, dodaju iz NTO-a. Od 8. do 10. lipnja u Tivtu održat će se i Prvi međunarodni karneval, a velik broj posjetitelja očekuje se u Podgorici gdje će poznati glazbenik Goran Bregović 13. lipnja održati koncert u vinogradima kompanije Plantaže 13. Jul. 

Komentirajte prvi

New Report

Close