U Aziji se još od 1960. ne sjećaju ovakve recesije

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2020. u 21:59
Foto: Shutterstock

Većina gospodarstava u azijsko-pacifičkoj regiji može očekivati težak oporavak do kraja 2020., ocjena je ADB-a.

Pandemija koronavirusa gurnula je azijska gospodarstva u razvoju u recesiju prvi puta u 60 godina, izvijestila je u utorak Azijska razvojna banka (ADB). Gospodarstvo u toj skupini azijskih zemalja smanjit će se ove godine 0,7 posto, navodi ADB u ažuriranim procjenama, izmijenivši lipanjsku procjenu prema kojoj su aktivnosti trebale pasti 0,1 posto. To znači da će regija zabilježiti recesiju prvi puta od 60-ih godina prošlog stoljeća. U 2021. banka predviđa snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 posto. Time su se ADB-ove procjene gotovo uskladile s onima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), primjećuje BBC. Aktivnosti će se smanjiti u oko tri četvrtine gospodarstava u regiji, utvrdio je ADB.

“Većina gospodarstava u azijsko-pacifičkoj regiji može očekivati težak oporavak do kraja 2020”, rekao je glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada u priopćenju. Najveći pad trebala bi bilježiti južna Azija, pa bi tako indijsko gospodarstvo ove godine trebalo pasti devet posto. U jugoistočnoj Aziji pad bi trebao biti znatno blaži i iznositi ‘samo’ 3,8 posto. Kina je izuzetak, uz procijenjenu ovogodišnju stopu rasta od 1,8 posto.

Među pojedinim gospodarstvima najveći pad bilježit će u 2020. otočna gospodarstva, uvelike ovisna o turizmu. Tako bi gospodarstvo Fidžija trebalo pasti 19,5 posto a ono Maldiva 20,5 posto. Ekonomija Japana, otočne države, inače treće po snazi u svijetu i članice G-7, skupine najmoćnijih gospodarstava svijeta, u recesiji je ušla sredinom svibnja. Za iduću godinu ADB predviđa snažan oporavak u regiji u cjelini, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 posto. Kinesko gospodarstvo trebalo bi porasti 7,7 a indijsko osam posto, procjenjuje ADB. Upozoravaju, ipak, da bi oporavak mogla omesti dugotrajna pandemija i oštrije mjere njezina suzbijanja. Koronavirus je, podsjetimo, krenuo u svijet upravo iz Kine, srednjeistočnog grada Wuhana, gdje je, smatra se, izbila na tamošnjim “mokrim” tržnicama.

“Pandemija Covida-19 i dalje je velika prijetnja za gospodarstvo, budući da bi dugotrajni prvi val zaraze odnosno novi valovi mogli potaknuti vlade na nove mjere njezina suzbijanja”, objašnjava Sawada.

Komentirajte prvi

New Report

Close