U Avonu zadovoljno trljaju ruke zbog krize

Autor: Poslovni dnevnik , 20. siječanj 2015. u 13:45
Prodajom kozmetike do boljeg kućnog budžeta/FOTOLIA

Dok jednome ne smrkne drugome ne svane. Ova narodna poslovica idealno opisuje ono što se kompaniji Avon dogodilo na ruskom tržištu. Direktna prodaja postala je hit.

Dok jednome ne smrkne drugome ne svane. Ova narodna poslovica idealno opisuje ono što se kompaniji Avon dogodilo na ruskom tržištu.

Dok većina biznismena "lupa glavom o zid" zbog tamošnje krize koju je pokrenuo strmoglavi pad rublje, kozmetička kuća specijalizirana za direktnu prodaju hvali se impresivnim rezultatima. Iako još ne otkrivaju konkretne brojke, u Avonu tvrde da im prodaja strelovito raste i po volumenu i po vrijednosti, poslovanje u prosincu opisuju riječju "veličanstveno". Direktorica Avona za tamošnje tržište Elena Starkova pojašnjava kako je "kvaka" u tome što deseci tisuća krizom pritisnutih Rusa pokušavaju na sve načine poboljšati kućne budžete pa se odlučuju za akviziterske poslove.

"Pridružuju nam se sve kategorije stanovništva – mladi, srednja generacija, čak i umirovljenici. Svi oni pokušavaju svojim obiteljima osigurati dodatne prihode pa počinju raditi kao naši prodavači", kaže ona otkrivajući da je Avon broj svojih prodavača u Rusiji povećao za čak 10 posto. Slična je situacija, kažu tamošnji stručnjaci, događala i u vrijeme kriza 1998. i 2009. godine."sada je oko 4,3 milijuna rusa uključeno u direktnu prodaju, a taj će broj rasti dok god rublja i gospodarstvo budu slabi", kaže jedan od njih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close