U Austriji zaboravite na zabavu nakon skijanja

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2020. u 21:59
Br u mjestu Ischgl smatra se žarištem širenja koronavirusa u ožujku REUTERS

Kurzova vlada objavila da se turistima ne dopušta ‘partijanje’ u tzv. apres ski barovima radi sprečavanja širenja zaraze.

Turistima koji u Austriju dolaze radi zimskih sportova neće se dopustiti zabava tijekom nadolazeće snježne sezone kako bi se spriječio prijenos Covida-19 i spasila vitalna turistička industrija, objavila je vlada u četvrtak. Austrijske tvrtke i političare proteklih je dana uznemirila činjenica da sve više europskih zemalja upozorava na putovanja u Beč, ali i u austrijske alpske regije zbog sve većeg broja zaraza. Kancelar Sebastian Kurz rekao je da će turisti tijekom sezone moći skijati, jesti u restoranima i prisustvovati kulturnim događajima.

“Ali apres ski kao što znamo neće biti moguć”, dodao je misleći na ‘partijanje’ na skijalištima koje obično počinje popodne nakon zatvaranja skijaških staza. Otvoreni i zatvoreni barovi smiju posluživati ​​hranu i piće samo za goste koji sjede. Uz to u austrijskim planinskim područjima restorani i barovi zatvarat će se u 22 sata. Industrija turizma i razonode čini 15 posto austrijske gospodarske proizvodnje. Vlada je kritizirana zbog ponašanja u prethodnoj skijaškoj sezoni, kada su stotine turista iz cijele Europe zaražene na popularnom skijalištu Ischgl. Odvjetnik potrošača digao je tužbu protiv vlade u ime troje zaraženih posjetitelja Ischgla i uime obitelji pacijenta s Covidom-19 koji je umro.

Istodobno, u drugom najvećem gradu Francuske, Marseilleu, lokalne vlasti reagirale su ljutito na zatvaranje gradskih barova i restorana, priopćivši da se francuska vlada, koja je donijela tu mjeru u svrhu suzbijanja rasta broja slučajeva covida-19, nije s njima konzultirala o tom pitanju.

Ministar zdravstva Olivier Veran naredio je zatvaranje barova i restorana u Marseilleu na dva tjedna od sljedećeg ponedjeljka, nakon što je za taj grad i okolnu regiju na Sredozemlju objavljena maksimalna razina upozorenja zbog širenja virusa. Lokalni političari tvrde da ta mjera nije srazmjerna riziku te da će uništiti njihovo gospodarstvo.

“S iznenađenjem i ljutnjom dočekala sam odluku u donošenju koje gradske vlasti Marseillea nisu bile konzultirane. Neću dopustiti da građani Marseillea postanu žrtve političkih odluka koje nitko ne razumije”, napisala je na Twitteru gradonačelnica Michele Rubirola.

Komentirajte prvi

New Report

Close