U aferi Panama Papers i savjetnik vlade Crne Gore za privatizaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2016. u 22:00
Mark Harrison

Harrison se u Crnoj Gori pojavio devedesetih i postao desna ruka Veselina Vukotića, u Đukanovićevoj vladi zaduženog za privatizaciju.

Mark Harrison, dugogodišnji savjetnik crnogorske vlade za brojne privatizacije, predstavnik je panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, zbog čijih se dokumenata o registraciji offshore kompanija tresu vlade i slavni bogataši. Srpski portal za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, koji je sudjelovao u projektu razotkrivanja mreže Mossack Fonseca, objavio je da je Harrison predstavnik te tvrtke u Srbiji, a  Harrisonov odvjetnički ured posluje i u Crnoj Gori. 

Štetni ugovori
Britanski odvjetnik Harrison, u Crnoj Gori pojavio se u drugoj polovini devedesetih godina. Uskoro je postao desna ruka Veselina Vukotića, koji je u vladi Mila Đukanovića bio zadužen za privatizaciju, pišu Vijesti. Postao je službeni konzultant Savjeta za privatizaciju. Harrisonov odvjetnički ured bio je pravni savjetnik crnogorskoj vladi u vrijeme privatizacije Jugopetrola, za što je plaćen milijunima eura, iako su stručnjaci upozoravali da je ugovor s novima vlasnicima Jugopetrola, grčkim Hellenic Petroleumom, bio štetan za Crnu Goru. Harrison je odigrao ulogu i u aferi Telekom, dovođen je u vezu s tvrtkom Fiesta, čije su sumnjive ugovore s Telekomom provjeravali američki istražni organi. Harrisonov ured u Crnoj Gori zastupao je i više stranih tvrtki među kojima su offshore kompanije ENplus grupa i MNSS, preko kojih su privatizirani KAP i nikšićka Željezara. 

 

13tvrtki

iz Crne Gore umiješano je u aferu Panama Papers

Đukanovićev klan
Mediji su ranije, kada je hakiran registar panamskih offshore kompanija, objavili da je u Panami 2007. godine registrirana tvrtka Monte Mena Investment i da su njeni osnivači Veselin Vukotić, Vojin Vlahović, Muhamed Rašid, Samih Saviris i još nekoliko osoba. Vukotić je, uz brojne poslove u više Đukanovićevih vlada i premijerov partner u Univerzitetu Donja Gorica (UDG). Vlahović je član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore i dugogodišnji je  savjetnik Đukanovića. Rašid je 2007. preko svojih tvrtki u Crnoj Gori dobio više od 12 milijuna eura kredita kod Prve banke braće Đukanović. Povezan je s drugim Palestincem, Muhamedom Dahlanom, koji je poslovao po Srbiji i Crnoj Gori.

I Dahlana i Rašida traže palestinske vlasti zbog korupcije i pronevjere državnih fondova. Još jedan iz navedenog društva, Egipćanin Samih Saviris sa svojim Orascomom gradi luksuzni kompleks na poluotoku Luštica, uz investiciju koja bi navodno trebalo biti veća od milijardu eura.  KRIK navodi da se među srpskim poduzetnicima u panamskim dokumentima nalaze i imena Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića. Vojin Lazarević je ranije bio ministar i savjetnik u vladi Filipa Vujanovića, a kasnije je postao partner s trgovcem električnom energijom Vukom Hamovićem, preko kojeg je Crna Gora uvozila struju.

Provjere Porezne uprave
Izvori Centra za istraživačko novinarstvo CIN-CG, koji su radili na istraživačkom projektu Panama Papers, kažu da broj od 13 crnogorskih kompanija umiješenih u aferu, koje navode mediji, nije precizan. Crnogorska Uprava za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma u proteklom razdoblju nije poduzimala aktivnosti vezane uz osobe i transakcije koje se dovode u vezu sa slučajem Panama Papers, odgovoreno je Vijestima. Iz Poreze uprave su Vijestima rekli da će u cilju provjere regularnosti prijavljivanja i plaćanja poreznih obaveza tvrtki uključenih u slučaj poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close