Tvrtke Igman i Unis ne smiju izvesti streljivo u Ukrajinu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2015. u 15:08
Ukrajina je veliko tržište oružja/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Suglasnost Ministarstva vanjske trgovine i gospodarskih odnosa, koje je vodio član SNSD-a, nužna je za izvoz oružja iz BiH.

Igman i Unis, BiH kompanije koje proizvode vojno naoružanje i opremu, od Ukrajine su dobile narudžbu vrijednu oko 5 milijuna eura za kupnju metaka protiv zaštitnih prsluka (pancirki) i streljiva za puške i pištolje.

Međutim Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH, podnio je ostavku ne želeći dati suglasnost na taj izvoz. Politička scena u BiH zbog toga se oštro polarizirala, dok jedni smatraju da je to ispravna odluka i zakonski jedina moguća, drugi tvrde da je riječ o politizaciji i da BiH treba isporučiti naručeno streljivo, pišu Nezavisne novine. Da bi se oružje moglo izvesti iz BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH mora dati suglasnost, ali na temelju mišljenja koje moraju dati Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo obrane. Ta su ministarstva dala pozitivno mišljenje o izvozu u Ukrajinu i samo je ostalo da ministar Tučić potpiše i odobri izvoz streljiva u Ukrajinu, što nije želio uraditi.

 

5milijuna

eura vrijedna je narudžba streljiva iz Ukrajine

Politički interesi
"Zakon kaže da se oružje ne isporučuje tamo gdje traje sukob i najveća je odgovornost na Ministarstvu vanjskih poslova, jer zakon kaže da je ono moralo tražiti mišljenje od nekih članica EU i OSCE-a koje su odbile izvoz oružja u Ukrajinu. Prema našim saznanjima, Njemačka i Švicarska odbile su izvoz oružja u Ukrajinu", kaže Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost iz bivšeg saziva parlamenta BiH. I Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, protivi se izvozu oružja u Ukrajinu, kao i još neki dužnosnici BiH. "Moje je mišljenje da BiH ne treba slati oružje ni u jednu zemlju u kojoj postoji sukob i da to nema veze ni sa čim drugim, a najmanje s političkom bitkom u BiH", kaže Ivanić.

Međutim, Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, tvrdi da nije bilo prepreka za izvoz u Ukrajinu jer ne postoji nikakav zabrana. On smatra da se radi o političkom interesu SNSD-a čije je ministar Tučić član, a ne zaštiti države, jer se sada postavlja pitanje gospodarske štete za BiH. "Kada je riječ o izvozu naoružanja, Ministarstvo vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH ima glavnu koordinirajuću ulogu u davanju suglasnosti za izvoz. Zanimljiva je situacija da je ministar ušao u postupak prikupljanja svih potrebnih mišljenja, a onda obustavio postupak i to nakon što je dobio sva pozitivna mišljenja. Čini se da je Milorad Dodik odlučio da njegov ministar to ne potpiše i da podnese ostavku", kaže Osmić.

Pohvala veleposlanika 
Zato je veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov pozdravio Tučićevu odluku. "Prema kriterijima EU iz 2008. godine, koji propisuju uvjete za nabavku oružja i streljiva, zabranjeno je izvoziti u regije u kojima traju oružani sukobi", istaknuo je Ivancov. Politika je tako, s pravom ili ne, naštetila interesima vojne industrije BiH tj. Federacije BiH, koja posljednjih godina doživljava pravi procvat, te je prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH u prvih deset mjeseci prošle godine ostvaren izvoz vrijedan 70,117.738 maraka, dok je u istom razdoblju 2013. godine izvoz vojne industrije iznosio 48,164.475 KM. Najveći izvoznici su upravo sada oštećene tvrtke u većinskom državnom vlasništvu Igman i Unis. 

Komentirajte prvi

New Report

Close