‘Tvrda’ irska granica donosi pivoljupcima skuplji Guinness

Autor: Tomislav Pili , 10. travanj 2017. u 14:58
Kompanija Diageo traži rješenje nakon izlaska Britanije iz EU/Thinkstock

Proces proizvodnje čuvenog irskog piva traži prelaske granice između Irske i Sjeverne Irske što bi carinski nadzor usporio i poskupio.

Ako značajno "otvrdne" granica između Irske i Sjeverne Irske ljubitelji čuvenog piva Guinness mogu računati na više cijene svog omiljenog pića. Kako piše Bloomberg, vodeći svjetski proizvođač alkoholnih pića, britanski Diageo, izračunao je da bi mu izlazak Velike Britanije iz Europske unije mogao donijeti milijunsko povećanje troškova proizvodnje Guinnessa.

 

1,3 mil.

€ godišnje poskupjela bi Diageova proizvodnja piva

Simpatična i nerealna ideja
Jedan od najpoznatijih irskih izvoznih proizvoda tako će pasti kao još jedna žrtva Brexita. Naime, Guinness se proizvodi u pivovari u irskoj prijestolnici Dublinu još od sredine 18. stoljeća. Međutim, pivo se tada tovari u kamione cisterne i odvozi 150 kilometara sjevernije u Belfast, glavni grad Sjeverne Irske koja je u sastavu Velike Britanije. U Belfastu se pivo puni u boce i limenke te zatim opet vraća u Dublin odakle se distribuira diljem svijeta. Svake godine Diageovi kamioni prijeđu jedinu kopnenu granicu Britanije i Europske unije čak 13.000 puta. Ako se ubroji i proizvodnja likera Baileys, broj prekograničnih prelazaka raste na 18.000. Povratak carinskog nadzora na irsku granicu doveo bi do produženja putovanja između 30 minuta i jednog sata, procjenjuju u Diageu, što bi svaku vožnju poskupilo za približno stotinu eura.  

 

100

više stajala bi vožnja od Dublina do Belfasta

Na godišnjoj razini proizvodnja piva u Irskoj stajala bi Diageo oko 1,3 milijuna eura više. Robert Murphy, nekadašnji dužnosnik irske carine pri tamošnjem ministarstvu financija smatra kako je neupitno da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU mora donijeti povratak određene razine carinskog nadzora s obje strane irske granice. "Ideja o 'mekoj granici' je simpatična, ali ne znam koliko je realistična", dodaje Murphy. Granične kontrole počele su se uklanjati tijekom 90-ih godina nakon sklapanja mirovnog sporazuma između Irske republikanske armije te protestantskih skupina i britanske vlade. Prema procjenama irske vlade, prekogranična trgovina sa Sjevernom Irskom vrijedna je tri milijarde eura godišnje. Procjene Instituta za ekonomska i društvena istraživanja govore da će Brexit smanjiti trgovinske tokove Irske i Velike Britanije i do 20 posto.

 

13 tisuća

puta na godinu Diageovi kamioni prijeđu granicu

Nema povratka na staro
Prema izjavama političara u Dublinu, Londonu i Bruxellesu, povratka na staro kada je u pitanju irsko-britanska granica neće biti. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk istaknuo je kako će trebati iznaći "fleksibilna i maštovita" rješenja kako bi se izbjegla tvrda granica. Diageo je najavio kako će zajedno s irskom i britanskom vladom tragati za rješenjem prelaska granice njegovih kamiona. Robert Murphy smatra kako se rješenje za kompanije poput Diagea može pronaći.  "To može biti elektronički nadzor ili neka vrsta povlaštenog prelaska granice. Carnici ne vole trošiti vrijeme drugih ljudi. Međutim, naći kvalitetno rješenje neće biti lako", smatra Murphy.  Summit europskih čelnika na kojem će započeti dvogodišnji pregovori i izlasku Velike Britanije održat će se 29. travnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close