Tvorac “ženske Viagre” kupljen za milijardu dolara

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 20. kolovoz 2015. u 22:01
Foto: Reuters

Kanadski vodeći farmaceut Valeant preuzeo kompaniju Sprout.

Sprout Pharmaceuticals – tvrtka koja stoji iza Addyija, prvog odobrenog lijeka za poremećaj seksualne želje kod žena – kupila je farmaceutska kompanija Valeant Pharmaceuticals. Prema tvrdnjama medija, Valeant i Sprout sklopili su u četvrtak kupoprodajni ugovor težak jednu milijardu dolara u gotovini.

Valeant je kanadska vodeća farmaceutska kompanija, a u proteklih godinu dana preuzela je 12 tvrtki za ukupno 14,9 milijardi dolara. Valeant će platiti Sproutu 500 milijuna dolara u gotovini u trećem kvartalu, dok će se drugi dio iznosa na Sproutovu računu naći iduće godine uz udjel u dobiti. Valeant se obvezao i da će Addyi plasirati na međunarodno tržište Ovakav Valeantov potez pomalo iznenađuje s obzirom da Sprout ima tek 25 zaposlenih.

 

25 zaposlenih

ima Sprout Pharmaceuticals, proizvođač pilule Addyi.

No, odličan je to posao za izvršnu direktoricu Cindy Whitehead. Zanimljivo je da je prije osnivanja Sprouta Cindy Whitehead bila na čelu Slate Pharmaceuticalsa, tvrtke zaslužne za komercijalizaciju prvog, od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) odobrenog testosteronskog lijeka namijenjenog muškarcima. Whitehead je 2011. Slate prodala Actient Pharmaceuticalsu, kako bi se posvetila lansiranju Addyija.

Izvorno je lijek razvila njemačka tvrtka Böhringer Ingelheim, a Sprout je otkupio 2011. prava na lijek nakon što Nijemci nisu dobili odobrenje od FDA. I velike su farmaceutske kompanije poput Pfizera, Bayera i Proctor & Gamblea bile dijelom utrke lansiranja prvog lijeka namijenjenog ženama, ali su je ubrzo napustile.

FDA je Addyi prethodno dvaput odbila, a svoje odluke opravdavala je rezultatima istraživanja koja su pokazivala da Addyi ima više nuspojava nego koristi. Čini kako su sada popustili pod pritiscima lobista koji tvrde da je ženama nepravedno uskraćen pristup terapijama. Kritičari upozoravaju da Addyi ipak neće postići uspjeh poput najpoznatijeg lijeka iz ove kategorije, Viagre, s obzirom na svoje brojne nuspojave.

Komentari (2)
Pogledajte sve

@Funky
Ovo je samo da se napale. A zamisli za koliko ce se prodat recept za tablete koje ce im pomoc da svrsavaju zato sta iimaju posla s gnjilim hebacima.

cure moje, ne treba vam to pored pravog muskarca … kojeg je iskreno sve manje u nasoj rasi.

New Report

Close