Turska za cestovno povezivanje Sarajeva i Beograda

Autor: Poslovni dnevnik , 11. veljača 2018. u 22:00
Potrebna politička suglasnost

Predsjednik Turske Erdogan osobno zatražio od svih nadležnih da učine sve kako bi se projekt što prije realizirao.

Autocesta između Sarajeva i Beograda će se graditi, no kuda će ona ići, koliko će stajati i kada će biti dovršena ovisit će o procjenama i potrebama o kojima se tek treba suglasiti unutar Bosne i Hercegovine, kazao je prošli tjedan u Sarajevu ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko nakon sastanka s izaslanstvom Uprave autocesta Turske koju je predvodio zamjenik ravnatelja Mehmed Tutas.

Političku suglasnost za gradnju suvremene cestovne veze između Beograda i Sarajeva postigli su 29. siječnja na sastanku u Istanbulu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koje je tamo pozvao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.  "Taj je sastanak pokazao kako Turska želi krenuti u provedbu ovog projekta što prije", kazao je ministar Jusko novinarima.

Predstavnici turske Uprave autocesta stigli su u BiH kako bi s dužnosnicima različitih razina vlasti u toj zemlji otvorili proces konkretnih dogovora, uključujući preciziranje financijske konstrukcije. Jusko je kazao kako je prvi korak izrada sudije izvodljivosti, a predstavnici dva entiteta u ovom su trenutku mogli samo predstaviti svoje strateške prioritete. Turska inicijativa za gradnju autoceste između Sarajeva i Beograda pokrenuta je 2016. kao dio napora što ih Ankara poduzima ne bi li pomogla stabiliranje osjetljivih odnosa između BiH i Srbije, ali i kako bi istodobno učvrstila svoj utjecaj u regiji.

Iako su iz Turske stigle naznake kako je ta zemlja spremna podnijeti najveći dio financijskog tereta gradnje autoceste, sve je zakomplicirano problemima u samoj BiH, jer se između dva entiteta nije mogao postići ni načelan dogovor o optimalnoj trasi. Turski veleposlanik u BiH Haldun Koc potvrdio je kako je Erdogan osobno zatražio od svih nadležnih u Turskoj da učine sve kako bi se ovaj projekt što prije realizirao, ističući kako je to dokaz snažne političke volje Ankare da u tome sudjeluje. Dodao je kako je za sada preuranjeno govoriti o modalitetima gradnje, financiranju i rokovima jer sve to ovisi o točnim procjenama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close