Turska i zaljevske države kreću u pregovore o slobodnoj trgovini

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Nakon godina tenzija Turska je prije četiri godine započela diplomatsku ofenzivu kako bi poboljšala odnose s državama Zaljeva, posebice s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom.

Turski ministar trgovine Omer Bolat objavio je kako su Turska i Zaljevsko vijeće za suradnju (GCC) potpisali sporazum o početku pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Nakon godina tenzija Turska je prije četiri godine započela diplomatsku ofenzivu kako bi poboljšala odnose s državama Zaljeva, posebice s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom.

.Od 2020. godine do danas je s arapskim državama potpisala ugovore vrijedne milijarde dolara, uključujući i ugovore s Katarom, zemlju s kojom održava najbliskije odnose.

”Sporazum će liberalizirati trgovinu dobrima i uslugama, olakšati investicije i trgovinu te povećati razmjenu naše države s regijom”, napisao je Bolat na društvenoj mreži X.

Službena Ankara vjeruje da će razgovori biti dovršeni u kratkom roku, a Bolat je naglasio da će se dogovorom osnovati jedno od najvećih zona slobodne trgovine na svijetu i bit će vrijedna više od 2,4 bilijuna dolara.

Članice GCC-a su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Kuvajt, Oman i Bahrain. Zaljevske zemlje od Turske očekuju pomoć u razvoju svojih industrija i transfer tehnologija, u pokušaju da diverzificiraju svoja gospodarstva od nafte.

Suradnja s državama Zaljeva nije jedini međunarodni gospodarski pothvat koji je turska vlada nedavno povukla, već je prošlog tjedna s Velikom Britanijom pokrenula pregovore o proširenom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Tursko ministarstvo trgovine pojasnilo je da će pregovori, koji bi trebali započeti 10. lipnja u Londonu, usredotočiti na proširenje sporazuma na usluge, ulaganja i dodatne poljoprivredne poticaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close