Turistička putovanja iduće godine rastu 4%

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2019. u 21:59
Putovanja zbog odmora ove godine 4% više/SHUTTERSTOCK

Najviše će rasti putovanja iz Azije.

U svjetskom turizmu se i u 2020. očekuje nastavak pozitivnih trendova, s rastom međunarodnih putovanja za otprilike 4 posto, pri čemu bi putovanja iz Azije i nadalje najviše rasla, a potom iz Europe i Amerike, najnovije su prognoze analitičke kuće IPK International i svjetske burze ITB Berlin.

"Unatoč političkoj i ekonomskoj nestabilnosti širom svijeta, podaci o namjeravanim putovanjima koje smo prikupili upućuju na pozitivne izglede za 2020. Iz Azije se iznova očekuje najveći porast međunarodnih putovanja, od 5 posto, što je i nešto viši rast od opće prognoze, dok bi iz Europe taj porast mogao biti 3 do 4 posto, a iz Amerike oko 3 posto", ističu iz IPK-a, napominjući da se prognoze temelje na njihovim istraživanjima namjere u idućih godinu dana.

"Putovanja zbog godišnjih odmora u prvih osam mjeseci 2019. bilo je u svijetu 4 posto više nego u 2018., ali su stagnirala poslovna putovanja, u sklopu kojih imamo trend rasta MICE putovanja  – kongresi, nagradna, poticajna i sl. – od 2 posto uz istodobni pad od 4 posto tradicionalnih poslovnih putovanja", napominje predsjednik uprave IPK International Rolf Freitag.

Podaci pokazuju da je ove godine za 8 posto rastao i segment  kratkih gradskih odmora, koja u ukupnim putovanjima sada sudjeluju s oko 30 posto, dok su odmori na suncu i plaži porasli 2 posto, a krstarenja za 6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close