Turbine nisu razlog što Rusija šalje malo plina u Europu

Autor: Tomislav Pili , 27. srpanj 2022. u 22:00
Gazprom tvrdi da je Portovaja na obalama Finskog zaljeva najveća kompresorska stanica na svijetu/Reuters

Protok Sjevernim tokom 1 jučer se prepolovio na 14,4 milijuna kilovatsati po satu.

Na Gazpromove tvrdnje kako je smanjeni protok plina prema Europi posljedica tehničkih problema s turbinom koja još uvijek nije pristigla iz Njemačke nakon remonta u Kanadi tehnički stručnjaci sumnjičavo vrte glavom.

Fizički protok ruskoga prirodnog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku smanjio se u srijedu ujutro. Podaci na internetskoj stranici Nord Stream AG pokazali su da se stanje gotovo prepolovilo i iznosilo je 14,4 milijuna kilovatsati po satu (kWh/h) od 8 do 9 sati, s prijašnjih razina iznad 27 milijuna kWh/h.

Ne postoji veza
Ruski energetski div Gazprom pod državnom kontrolom najavio je da će od srijede protok pasti na 33 milijuna kubičnih metara dnevno, što je petina normalnog kapaciteta, jer je morao zaustaviti rad plinske turbine na kompresorskoj stanici, prema uputama nadzornika industrije.

Kako navodi Reuters, u središtu problema nalazi se 12 metara duga i 20 tona teška turbina SGT-A65 koja se treba prevesti iz Njemačke do kompresorske stanice Portovaja nakon provedenog redovnog održavanja.

Iz Kremlja su u utorak poručili kako ta turbina još nije stigla, a na drugoj se pojavio kvar, pa je to razlog smanjenja protoka plina. Međutim, proizvođač turbine, njemački Siemens, tvrdi kako je održavanje redovita procedura te kako u zadnjih 10 godina nije bilo problema.

59

milijardi prostornih metara plina prošlo je Sjevernim tokom 1 prošle godine, a dnevni rekord je 177 milijuna kubika

“U ovom trenutku ne vidimo vezu između turbine i smanjenja isporuka plina”, kazali su iz Siemensa. Iz Berlina ističu kako turbina služi Rusiji samo kao izgovor u korištenju plina kao političkog oružja. “Oni nemaju čak ni hrabrosti reći ‘mi smo u ekonomskom ratu s vama”, kazao je u ponedjeljak ministar gospodarstva Robert Habeck.

U stanici Portovaja nalazi se osam turbina koje je originalno proizveo britanski Rolls-Royce, a čije je poslovanje s turbinama 2014. kupio Siemens. Te turbine pokreću takozvane pokretne centrifugalne kompresore koji služe za održavanje tlaka plina kako bi on neometano tekao cijevima.

Prema Gazpromovim podacima, šest crpnih jedinica ima kapacitet od po 52 megavata (MW), a dvije su kapaciteta po 27 MW. No, tu su i četiri pričuvne turbine kako bi protok plina bio neprekidan u slučaju da jedna od glavnih turbina mora na redoviti remont, što se događa svake dvije do tri godine, tvrde upućeni izvori Reutersa.

Dvije od šest većih crpnih jedinica mogu biti isključene bez utjecaja na količinu protoka plina, naglašavaju stručnjaci. Gazprom nije odgovorio na pitanja o tehničkim karakteristikama plinovoda Nord Stream.

“Shvatljivo je da mnoštvo ljudi kaže kako Rusi traže izgovore dok rade pritisak na europsko energetsko tržište”, komentirao je Jonathan Stern, znanstvenik sa Instituta za energetske studije sveučilišta Oxford.

Ubrzana testiranja
“To je vrlo moguće jer jednostavno ne znamo dovoljno od Gazproma ili Siemensa o rasporedu održavanja. Problem je što nijedna strana ne daje informacije koje trebamo”, kaže Stern. Prema navodima Gazproma, Portovaja je najveća plinska kompresorska stanica na svijetu, a nalazi se blizu grada Vyborda na obalama Finskog zaljeva gdje Sjeverni tok 1 ulazi u Baltičko more.

52

megavata pojedinačni je kapacitet šest crpnih jedinica u kompresorskoj stanici Portovaja

Plinovodom dugačkim 1224 kilometra prolazi 59 milijardi prostornih metara plina, odnosno više od trećine ukupnog ruskog izvoza tog energenta u Europsku uniju.Dnevni rekord protoka plina Portovaja je postigla 2020. kada je otposlala prema Njemačkoj 177 milijuna prostornih metara.

Rusija je za sada ovisna o zapadnoj tehnologiji, kada su turbine u pitanju. Ruske tvrtke mogu proizvesti turbine maksimalnog kapaciteta 25 MW. Kompanija Power Machines trenutno razvija dva modela kapaciteta 65 i 170 MW. Turbina manjeg kapaciteta trebala bi početi sa testnim radom tek 2024., a veća krajem ove ili početkom iduće godine.

Ministar industrije i trgovine Denis Manturov kazao je početkom mjeseca u ruskoj Dumi kako vlada ubrzava pripreme za testiranje domaćih velikih turbina jer je to “u interesu domaćeg energetskog sektora”.

Komentirajte prvi

New Report

Close