TUI dobio još 1,8 milijardi eura pomoći od njemačke vlade

Autor: Poslovni dnevnik , 03. prosinac 2020. u 22:00
Kompaniju su teško pogodila ograničenja putovanja i pad turizma u pandemiji koronavirusa/REUTERS

Kompaniju su teško pogodila ograničenja putovanja i pad turizma u pandemiji koronavirusa.

Njemačka kompanija za organizaciju putovanja TUI Group izvijestila je da je osigurala dodatnih 1,8 milijardi eura pomoći dogovorom s vladom u Berlinu, bankama i privatnim investitorima. Kompaniju su teško pogodila ograničenja putovanja i pad turizma u pandemiji koronavirusa.

Stoga je s njemačkom vladom, investitorima i bankama u srijedu navečer dogovorila potporu od ukupno 1,8 milijardi eura, koja bi joj trebala pomoći da prebrodi razdoblje ograničenja putovanja, do ključne ljetne sezone 2021.

Paket uključuje dokapitalizaciju s pravom predbilježbe na dionice približne vrijednosti 500 milijuna eura, u kojoj će sudjelovati privatni investitori.

Ministarstvo gospodarstva osigurat će pak 420 milijuna eura za „tihi udjel“ koji može biti pretvoren u dionice, te 280 milijuna eura za taj udjel bez te mogućnosti. Ministarstvo će također imenovati dva predstavnika u TUI-jev odbor. Bude li „tihi“ vlasnički udio pretvoren u dionice, država će u kompaniji imati udio od maksimalno 25 posto plus jednu dionicu.

Dio je paketa i kreditna linija državne razvojne banke KfW od 200 milijuna eura. Tihi je udio prema europskim propisima državna pomoć, pa novi financijski paket za TUI mora odobriti Europska komisija.

Komentirajte prvi

New Report

Close