Tehnološki div ulazi u drugu najveću akviziciju u povijesti: Evo što kupuju za 16 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 23. prosinac 2021. u 10:54
Foto: Pixabay

U trećem tromjesečju povećanje od 6 posto, zbog potražnje i bežičnom i žičnom opremom.

Američki pritisak na Huawei koji ulazi u već treću godinu i dalje ne uslijeva poljuljati poziciju tog kineskog proizvođača na svjetskom tržištu telekomunikacijske opreme.

Globalno tržište telekomunikacijske opreme u trećem je tromjesečju poraslo 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je šesti uzastopni kvartal rasta, najviše zbog potražnje i za bežičnom i žičnom opremom, podaci su globalne istraživačke grupe Dell’Oro.

U prvih devet mjeseci ove godine to je tržište poraslo za 9 posto u odnosu na isto lansko razdoblje.

Pozitivni trendovi
“Pozitivni trendovi na globalnom tržištu telekomunikacijske opreme iz prve polovice 2021. produžili su se i na treće tromjesečje, i to šesti uzastopni kvartal. Unatoč poremećajima u opskrbnom lancu, tržište je i u trećem kvartalu zadržalo pozitivan zamah”, ističu uz novo izvješće o tom tržištu iz Dell’Ora, jedne od vodećih istraživačkih tvrtki za telekom tržište.

Novo izvješće obrađuje sve programe telekomunikacijske infrastrukture po svijetu, od širokopojasnog pristupa, mikrovalnog i optičkog prijenosa, do mobilne jezgre i radio pristupne mreže (RAN) te druge, a prve (preliminarne) procjene pokazuju da je zajednički globalni udio vodećih dobavljača i dalje relativno stabilan te je i u 2021. prvih sedam činilo oko 80 posto ukupnog tržišta.

Huawei je, kako navode iz Dell’Ora, nastavio dominirati globalnim tržištem, s udjelom gotovo jednakim onom koji zajedno imaju Ericsson i Nokia, a istraživači vjeruju i u uzlazni trend kompanija ZTE i Samsung. Među vodećih sedam na tom su tržištu još Ciena i Cisco.

Najsnažniji pokretači
Porast tržišta u trećem tromjesečju potaknuo je, kako komentiraju, snažan rast RAN-a i širokopojasnog pristupa, što je bilo više nego dovoljno da nadoknadi slabije trendove u optičkom prijenosu.

Za RAN i širokopojasni pristup napominju da su također i najsnažniji pokretači rasta na godišnjoj razini, a zbog rastuće potražnje za 5G, PON (tzv. pasivna optička mreža), FWA (fixed wireless access) i drugi.

9

posto na godišnjoj razini poraslo je tržište u prvih devet mjeseci 2021.

Očekuju da će se trendovi te potražnje nastaviti i u 2022. te da će globalno prihodi na tržištu telekomunikacijske opreme premašiti 100 milijardi američkih dolara, ali zbog nastavka pandemije i otežavanja u opskrbnom lancu smatraju da će doći i do usporavanja kratkoročnog rasta, na oko 2 posto u odnosu na 2021. godini.

Analitičari smatraju kako će sve veće integriranje umjetne inteligencije u komunikacijsku tehnologiju rezultirati pojačanim akvizicijama kompanija koje se bave tim sektorom.

U tom kontekstu valja promatrati vijest da je Europska komisija dala Microsoftu zeleno svjetlo za kupnju kompanije specijalizirane za umjetnu inteligenciju i govornu tehnologiju Nuance Communications, a vrijednost transakcije doseže 16 milijardi dolara.

To će biti druga po vrijednosti Microsoftova akvizicija, nakon kupnje LinkedIna za 26,2 milijarde dolara u 2016. godini. 

Ericssonove bazne stanice iz Rusije

Švedska kompanija Ericsson analizira područje u ruskoj regiji Kalinjingrad koje bi mogla koristiti za izgradnju baznih stanica za telekomunikacije, izvijestio je u srijedu dnevnik Kommersant, pozivajući se na izvore iz industrije. Rusija je poručila da će produljiti licence telekomunikacijskih operatera nakon 2023. za mreže LTE pod uvjetom da počnu graditi mreže koristeći samo rusku opremu, što je dio šire akcije Moskve da promovira domaću tehnologiju i IT usluge. Finska Nokia je prošloga mjeseca priopćila da je dogovorila partnerstvo s ruskim YADRO-om, programerom i proizvođačem poslužitelja i sustava za pohranu podataka, za izgradnju 4G i 5G baznih stanica.

Komentirajte prvi

New Report

Close