Tržište BiH se utopilo u vodi iz Srbije i Hrvatske

Autor: Poslovni dnevnik , 28. srpanj 2015. u 13:30
Foto: Thinkstock

Unatoč bogatim resursima uvoz vode u Bosnu i Hercegovinu je gotovo pet puta veći od izvoza.

Prema podacima Agencije za sigurnost hrane BiH, na listi odobrenih voda za 2014. godinu nalazi se ukupno 38 voda, od čega je 20 voda iz uvoza, a 18 domaćih.

 

38voda

nalazi se na tržištu Bosne i Hercegovine

Najviše uvoznih voda je iz Srbije (11) i te Hrvatske (5). No, kako piše Akta, podaci o uvozu i izvozu vode još su porazniji. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u prvoj polovici godine BiH je izvezla mineralne i prirodne izvorske vode u vrijednosti 14,8 milijuna maraka, dok je istodobno vrijednost uvoza bila 62,9 milijuna KM. Najveći prihod od izvoza vode u tom razdoblju tvrtke iz BiH ostvarile na tržištu Hrvatske (8,2 mil. KM), Srbije (2,7 mil. KM), Crne Gore (0,98 mil. KM), Makedonije (0,54 mil. KM), Švicarske (0,4 mil. KM), Italije (0,31 mil. KM) i Slovenije (0,25 mil. KM).

 

20voda

na tržištu u BiH je iz uvoza

Kada je riječ o uvozu, na tržištu BiH najviše profitiraju srpske tvrtke. Vrijednost uvoza vode iz ove zemlje u šest mjeseci ove godine iznosila je 23,6 milijuna KM. Iz Hrvatske je uvezeno vode vrijedne 18,76 milijuna KM. Slijede Slovenija sa 9,1 milijun KM, Austrija sa 2,8 milijuna KM i Rumunjska sa 1,09 milijuna KM.Stanje nije bilo bolje niti lani. Podaci VTKBiH pokazuju da je 2014. BiH izvezla vodu u vrijednosti 29,84 milijuna KM, dok je istodobno vrijednost uvoza bila 126,6 milijuna KM. To znači da BiH uvozi pet puta više vode nego što izvozi.

 

23,6milijuna

KM vrijednost uvoza vode iz Srbije u prvoj polovici 2015.

Glavni razlog za takvo stanje na tržištu u Akti vide u tome što država nije učinila ništa da bi pomogla domaćim tvrtkama, Štoviše, obilato pomaže uvoznicima. Jedan od problema je i to što građani BiH  nisu svjesni da kupnjom domaćih proizvoda doprinose razvoju domaćeg gospodarstva. "Najveći gubitnik je država, koja bi trebala štiti domaće gospodarstvo. No, političari, oni koji odlučuju, suučesnici su u uništavanju gospodarstva BiH, jer više vole 1000 maraka u svom džepu nego 100 milijuna u državnoj blagajni. A oni predstavljaju BiH", kazao je direktor Tuzlanske pivare Fahrudin Salihović. Prema njegovim riječima, poruka koju nosi domaća voda je da je ona sigurno zdrava. Najbolji izvori vode u bivšoj Jugoslaviji bili su u BiH i to je dokazano istraživanjima i analizama, dodao je Salihović.

"Voda iz Tuzlanske pivare je sigurno jedna od najboljih voda u Europi po sastavu i mineralima. Nemamo financija da bismo rekli da naša voda ima poruku, naša poruka je na etiketi, dokaz koji je utvrđen analizama. To su prave poruke", kazao je direktor Tuzlanske pivare i nastavio: "Naša poruka državi je da mi plaćamo sve obveze, koncesije, ulažemo u razvoj ove države, ali zaista smo nezadovoljni ponašanjem odgovornih ljudi koji ne poduzimaju ništa da bude bolje. Oni su deklarativno uz nas, ali rade protiv nas". 

Komentirajte prvi

New Report

Close