Trumpove mlake sankcije zaustavile pad turske lire

Autor: Tomislav Pili , 15. listopad 2019. u 22:00
U utorak prijepodne vrijednost turske valute porasla je jedan posto/REUTERS

Udvostručenje carina na turski čelik i zaustavljanje trgovinskih pregovora zadovoljit će Kongres, a neće ugroziti odnose s Turskom.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će njegove sankcije uništiti tursko gospodarstvo, no kretanje tečaja turske lire – glavnog mehanizma koji slabi ekonomiju – sugerira da se Ankara nema čega bojati. 

Nakon što je Trump zbog turske ofenzive protiv Kurda u Siriji najavio udvostručenje carina na turski čelik na 50 posto, ograničenja za tri ministra te zaustavljanje trgovinskih pregovora između dvije države, vrijednost lire prema dolaru u utorak je porasla jedan posto.  

Minimalne sankcije
Kako prenosi CNBC, dolarom se u prijepodnevnim satima u Londonu trgovalo po 5,8628 lira. Razlog jačanju vrijednosti turske valute analitičari vide u mlakim američkim sankcijama.  "Minimalne sankcije. Nekoliko pojedinaca. Trgovinski sporazum koji je ionako nekoliko godina udaljen. I carine na čelik od 50 posto – Turska ionako teško izvozi čelik u SAD", prokomentirao je Timothy Ash, analitičar Bluebay Asset Managementa.

U svakom slučaju, investitori u tursku financijsku imovinu malo su odahnuli nakon što je turska lira prošloga tjedna zadobila neslavnu titulu valute s najvećim padom vrijednosti. Tijekom listopada izgubila je čak pet posto vrijednosti dok je, za usporedbu, MSCI indeks valuta rastućih tržišta ojačao 1,3 posto. Za ovu godinu lira bilježi 9,5 posto pada u odnosu na američku valutu. Prema mišljenju Charliea Robertsona, glavnog ekonomiste Renaissance Capitala, čini se da će američke sankcije bili relativno umjerene.

"S jedne strane trebale bi umiriti Kongres, a s druge neće ugroziti Trumpove odnose s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom", ocijenio je Robertson za CNBC. 

Ključna ranjivost
Kretanje tečaja lire ključna je ranjivost turske ekonomije. Valja podsjetiti da je prošle godine lira potonula čak 30 posto potaknuta vladinim pritiskom na središnju banku da snizi kamatne stope. To je izazvalo snažan rast inflacije što se odrazilo na pogoršanje životnog standarda građana. 

Iako je u međuvremenu inflacija zauzdana – u kolovozu je iznosila 15 posto – a gospodarstvo počelo pokazivati znakove oporavka, situacija je daleko od idealne. Prošlog je mjeseca Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio kako je turska ekonomija i dalje fragilna, a glavni rizici su zaduženost poduzeća, niske devizne rezerve te velika ovisnost zemlje o inozemnim izvorima financiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close