Trumpov udar ‘istopio’ kineski tehnološki sektor za 75 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2020. u 22:00
Objavom Trumpove uredbe vrijednost dionica Tencenta u jednom je trenutku potonula i 10 posto REUTERS

Pritisak na burze uslijedio je nakon američke najave zabrana aplikacija WeChat i TikTok.

Iako aplikacija WeChat kineskog internetskog diva Tencenta nije pretjerano zastupljena na američkom tržištu, njezina zabrana zajedno s društvenom mrežom TikTok kompanije ByteDance dodatno je pojačala američko-kineske političke tenzije što se odrazilo na kineske burze. U petak je indeks Šangajske burze izgubio jedan posto vrijednosti dok je burza u Hong Kongu zabilježila 1,6 posto minusa. Ukupno su kineske tehnološke dionice u jednom danu izgubile preko 75 milijardi dolara vrijednosti.

Prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Pritisak na burze uslijedio je nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu uredbu kojom se svim američkim građanima zabranjuje obavljanje transakcija s Tencentom i ByteDanceom, u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok. Zabrana stupa na snagu za 45 dana. Prema uredbi objavljenoj u četvrtak, TikTok se smatra „prijetnjom nacionalnoj sigurnosti“ te se upozorava na automatsko prikupljanje podataka koje je moguće korištenjem aplikacije. „Ovakvo prikupljanje podataka predstavlja prijetnju i moglo bi omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup osobnim i vlasničkim podacima Amerikanaca“, stoji u uredbi. „Sjedinjene Države moraju poduzeti žestoke mjere protiv vlasnika TikToka da bi zaštitile svoju nacionalnu sigurnost“, dodaje se u dokumentu.Uredba je uslijedila nakon što je Microsoft najavio da razmatra mogućnost kupnje američkog ogranka TikTokovih operacija od tvrtke ByteDance te je odredio 45-dnevni rok za sklapanje posla. Nakon objave uredbe vrijednost dionica Tencenta na Hongkonškoj burzi srušila se za 10 posto, ali je tijekom trgovanja nadoknadila dio gubitaka i dan zaključila s minusom od 5 posto. ByteDance nije izlistan na burzi, ali se novi udar Washingtona odrazio i na ostale kineske tehnološke dionice koje nisu izravno spomenute u Trumpovoj uredbi. Primjerice, vrijednost internetskih trgovaca Alibaba i JD.com spustila se za 7, odnosno 5 posto. Ukupno je tržišna kapitalizacija tamošnjeg tehnološkog sektora pala za 75,7 milijardi dolara.

40 posto

rasta vrijednosti tijekom ove godine bilježi dionica kineskog internetskog diva Tencenta

Blokiranje Tencentove aplikacije za komunikaciju WeChat u SAD-u neće ozbiljno narušiti Tencentove prihode, pojašnjava za Financial Times Andy Maynard, broker u hongkonškoj tvrtki China Renaissance. Za razliku od TikToka koji u SAD-u ima 100 milijuna korisnika, WeChat u Americi nije osobito zastupljen. Njegovo je glavno „igralište“ Kina gdje broji milijardu korisnika, a posebno je popularan među Kinezima koji žive u inozemstvu i koriste ga sa komunikaciju s obitelji i prijateljima. No, WeChat služi i kao platforma za internetsku kupnju. Međutim, tekst Trumpove uredbe može se toliko široko tumačiti da može značiti svašta, dodaje Maynard.

Sasvim drugačija situacija

Ako SAD zabrani sve transakcije s Tencentom, to će biti sasvim drugačija situacija za tu kompaniju, dodaje Maynard. Naime, Tencent na američkom tržištu ima prilično razvijeno poslovanje s videoigrama koje je ove godine profitiralo od mjera suzbijanja koronavirusa i suzdržavanja ljudi od izlaska iz domova. To se vrlo pozitivno odrazilo na vrijednost njegovih dionica – i nakon pada u petak Tencent za ovu godinu bilježi 40 posto rasta. Taj je rast učvrstio Tencentov status druge najvrednije kineske kompanije, nakon Alibabe. No, valja istaknuti da Tencent drži udjele u nekoliko prominentnih američkih kompanija, poput proizvođača električnih automobila Tesla, zatim proizvođača videoigara – i vrlo popularnog izdanja Fortnite – Epic Games, ali i u servisu za streaming glazbe Spotify.

James Lewis, tehnološki stručnjak u washingtonskom think-tanku Centar za strateške i međunarodne studije, ističe za Reuters kako je Trumpova uredba koordinirana s naredbom državnog tajnika Mikea Pompea izdanom dan ranije o proširenju programa „Čista mreža“. Cilj je programa spriječiti kineske aplikacije, kao i telekomunikacijske kompanije u pristupu osjetljivim informacijama o američkim građanima i kompanijama. „Ovo je ruptura u digitalnom svijetu između Amerike i Kine. Apsolutno, Kina će uzvratiti“, smatra Lewis. Što se tiče TikToka, sasvim je jasno da najavom zabrane američka administracija želi pojačati pritisak na ByteDance da sklopi dogovor o prodaji društvene mreže Microsoftu, dodaje Lewis.Trumpova zabrana još je jedna epizoda u nizu poteza koji su američko-kineske političke odnose doveli do usijanja. Uslijedila je nedugo nakon što je Kina zatvorila američki konzulat u gradu Chengdu odgovarajući tako na zatvaranje svog konzulata u Houstonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close