Trumpov bijes sručen na Harley-Davidson

Autor: Tomislav Pili , 26. lipanj 2018. u 22:00
Kompanija je izračunala da će je carine stajati do 45 milijuna dolara/Reuters

Trump tvrdi da su europske carine samo Harleyjeva izlika za zatvaranje pogona u Americi.

Bijes predsjednika Donalda Trumpa sručio se na proizvođača motocikala Harley-Davidson nakon objave da će dio proizvodnje iz SAD-a preseliti u inozemstvo kako bi izbjegao europske carine.

Preko svog omiljenog komunikacijskog kanala, Twittera, Trump je optužio Harley-Davidson – jedan od simbola "američkog načina života" – da su izvjesili bijelu zastavu. "Teško sam se borio za njih da ne plaćaju carine prilikom izvoza u Europsku uniju koje teško pogađaju našu trgovinu. Carine su samo Harleyjeva izlika – budite strpljivi", napisao je Trump. Podsjetimo, kompanija iz Milwaukeeja koja već 115 godina proizvodi motocikle izračunala je da će carina od 25 posto koju je EU uvela 22. lipnja povećati trošak izvoza za prosječnih 2200 dolara po motociklu.

Za ostatak ove godine europske će carine povećati trošak za 30 do 45 milijuna dolara. Podsjetimo, europske su carine uvedene kao odgovor na američke carine na čelik i aluminij.

 

2200 $

poskupit će motocikl Harley-Davidsona

Harley-Davidson još krajem travnja je objavio da će te carine ove godine povećati troškove proizvodnje za 15 do 20 milijuna dolara, povrh rastućih cijena sirovina. Negodovanju administracije pridružio se i Trumpov vanjskotrgovinski savjetnik Peter Navarro. "Želimo da se Harleyji proizvode ovdje, da ih se više proizvodi ovdje i to će se dogoditi u sklopu trgovinskih politika predsjednika", izjavio je Navarro. Glasnogovornik kompanije na to je odvratio da je pozicija Harley-Davidsona jasna u ranije objavljenom priopćenju.

Plan je kompanije povećati inozemnu prodaju sa sadašnjih 43 posto proizvedenog volumena na 50 posto. Prošle je godine Harley u Europi prodao 40.000 motocikala što je 16 posto ukupne proizvodnje. Kompanija ima tri tvornice u inozemstvu, u Brazilu, Indiji i Tajlandu. U siječnju je najavila zatvaranje tvornice u Kansas Cityju zbog pada prodaje na najnižu razinu u šest godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close