Trump udario na španjolske masline

Autor: Tomislav Pili , 17. srpanj 2017. u 13:57
Fotolia

Ministarstvo trgovine otvorilo istragu.

Na udaru američke administracije nakon kineskog čelika, meksičkih automobila te kanadskih balvana našle su se sada i španjolske masline. Tamošnje ministarstvo trgovine započelo je krajem prošloga tjedna istragu da li španjolski proizvođači krše pravila slobodne trgovine dampinškim cijenama svojih maslina.

Inače, ovo je već 51. istraga uvozne robe koju je administracija pokrenula od Trumpova preuzimanja predsjedničke dužnosti u siječnju ove godine. Kako navodi CNN, ministarstvo smatra kako su španjolske masline jeftinije u SAD-u nego u matičnoj državi što bi značilo da su domaći proizvođači na udaru nelojalne konkurencije iz Europe.

Važno je naglasiti kako se ne radi o značajnom tržištu – prošle je godine Amerika uvezla maslina iz Španjolske za 71 milijun dolara. Prema priopćenju ministarstva, istraga se fokusira na cijene maslina te da li španjolski proizvođači dobivaju subvencije koje se mogu smatrati nedopuštenima u tržišnoj utakmici.

Istragu je potaknula prijava Koalicije za poštenu trgovinu maslinama čiji su članovi, među ostalima, i tvrtke Bell-Carter Foods i Musco Family Olive. Izvršni direktor Bell-Cartera Tim Carter izjavio je nedavno kako su španjolske masline ozbiljno ugrozile poslovanje tvrtke kojoj je na čelu. Dodao je da je američka industrija maslina na vrhuncu imala 20 prerađivača i 1100 uzgajivača, dok danas rade samo dva prerađivača i 890 uzgajivača.

Felix Musco, prvi čovjek tvrtke Musco Family Olive pad američkog maslinarstva nazvao je “bolnim”. Te dvije tvrtke predlažu da se uvedu carine na uvoz maslina od 78 do vrtoglavih 223 posto. Rezultati preliminarne istrage o španjolskim maslinama očekuju se do kraja godine, 
poručilo je ministarstvo.     

Komentirajte prvi

New Report

Close